Το τελεσίγραφο Δένδια σε Μαξίμου και Αποστολίδη

Η προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ήταν ιστορική σημασίας. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός

εξωτερικών στέλνει τελεσίγραφο στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, τον άνθρωπο δηλαδή που τον έχει τοποθετήσει στην συγκεκριμένη θέση, αναφορικά με τα εθνικά θέματα.

«Ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματεύεται το χωρικά ύδατα!»
Αυτό ήταν το τελεσίγραφο του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, προς τον πρωθυπουργό, το μέγαρο Μαξίμου και τον επικεφαλής που έχει τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, πρέσβη Παύλο Αποστολίδη.

Αφορμή για την ιστορική σημασίας παρέμβαση του Νίκου Δένδια ήταν η παλαιότερη συνέντευξη του πρέσβη Αποστολίδη, την οποία φέραμε στην δημοσιότητα. Ο πρέσβης είχε πει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το 2017:

«Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων».

Η θέση αυτή λοιπόν που είχε διατυπωθεί από τον επικεφαλής – με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη – της ελληνικής ομάδας για τις διερευνητικές επαφές, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο εξωτερικών. Ειδικά από τη στιγμή που ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός έχουν διαψεύσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ισχυρισμούς, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής γραμμής για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, οι οποίες συνοψίζονται στον καθορισμό της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της περί αυτήν Θαλάσσιας Ζώνης.

Ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος Σημίτη, διανοήθηκε να θέσει θέμα χωρικών υδάτων σε διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία. Η αυστηρή και κάθετη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια λοιπόν, θέτει το Μαξίμου προ τετελεσμένων. Αλλά φυσικά και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Παύλο Αποστολίδη. Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να τεθεί θέμα χωρικών υδάτων στις διαπραγματεύσεις, όσο ο Νίκος Δένδιας είναι εν ενεργεία υπουργός εξωτερικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχόλια