Σαουδική Αραβία και Ιορδανία συμφωνούν σε περιφερειακά ζητήματα και απορρίπτουν ιρανικές και τουρκικές παρεμβάσεις

Τα βασίλεια της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας απολαμβάνουν ένα κοινό όραμα για μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, όπως η εξεύρεση δίκαιης και ολοκληρωμένης διευθέτησης της παλαιστινιακής υπόθεσης, η επίλυση κρίσεων στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη και τον Λίβανο και τη στήριξη της απόρριψης της ιρανικής και τουρκικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δέχτηκε τον Ιορδανό ομόλογό του στο Ριάντ το Σάββατο, ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Συζήτησαν διμερείς σχέσεις και τρόπους υποστήριξης και προώθησής τους με τρόπο που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αμερικής πρίγκιπας Faisal bin Farhan δήλωσε: «Συζητήσαμε την κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη, τον Λίβανο και τη Λιβύη, καθώς και τις ιρανικές και τουρκικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις των κρατών της περιοχής και της Σαουδικής Αραβίας. Οι απόψεις του Βασιλείου και της Ιορδανίας για αυτά τα θέματα είναι συμβατές και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών βασίζεται στα υψηλότερα πρότυπα. " Ο πρίγκιπας είπε επίσης ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Al-Safadi είχε ως στόχο την ενίσχυση των ειδικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και το συντονισμό και τη διαβούλευση για τα περιφερειακά και διεθνή θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες. 

Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες τόνισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των δύο βασιλείων να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και στην προετοιμασία, για τη σύσταση μιας μικτής επιτροπής για την ανάπτυξη πρακτικών μέτρων για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας. 

Από την πλευρά του, ο Safadi είπε ότι η σχέση μεταξύ Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας είναι «ιστορική και στρατηγική», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο Safadi εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη του Ριάντ στην Ιορδανία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας της Ιορδανίας. «Συμφωνούμε να απορρίψουμε ξένες παρεμβάσεις σε αραβικές υποθέσεις, ανεξάρτητα από την πηγή. Για να τερματίσουμε την ένταση στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά το Ιράν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους τους λόγους πέρα ​​από αυτήν την ένταση, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης σε αραβικές υποθέσεις », δήλωσε ο Safadi.

Σχόλια