Ίμια 25 χρόνια μετά...Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθούν οι ήρωες Καραθανάσης, Βλαχάκος και Γιαλοψός

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του ελικοπτέρου και την τραγική απώλεια των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε αυτό, του Αντιπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του Αντίπλοιαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού. 

Η ηρωική θυσία των τριών Αξιωματικών αποτελεί σύμβολο προσήλωσης στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. Χρέος μας, είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθεί η αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν σε μία κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία οι πεσόντες Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. 

Το υψηλό φρόνημά τους αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, για κάθε νέο και κάθε νέα. Το διπλωματικό επεισόδιο των Ιμίων αποτέλεσε την πρώτη επίσημη έκφραση του δόγματος περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μέσω του οποίου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Καμία υποχώρηση ωστόσο σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Η παρακαταθήκη από τη θυσία των Ελλήνων Αξιωματικών είναι παραπάνω από σαφής. Η προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας απαιτεί τόλμη και όχι λιγοψυχία. 

Το χρωστάμε άλλωστε στους τρεις αυτούς ήρωες.

Σχόλια