Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βασίζεται στην Τουρκία για να τροφοδοτήσει διχασμό στο ΝΑΤΟ, παρά τις διαφορές της Ρωσίας με τη χώρα, δήλωσε το Bloomberg το Σάββατο, επικαλούμενο ρώσους αναλυτές.
Ο Πούτιν ανέχτηκε την επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις στις οποίες και οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά, αντίθετα συμφέροντα, ανέφερε το Bloomberg. Είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα παραμείνει αγκάθι στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και αναμένει ότι η προσπάθεια του Ερντογάν να διορθώσει τους δεσμούς με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αποτύχει. Με τον Μπάιντεν, τα προβλήματα του Ερντογάν είναι πιθανό να αυξηθούν», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων του Κρεμλίνου στο Bloomberg.
Παραμένουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, για να αποφευχθεί η τριβή και ο Ερντογάν δεν θα αντέξει άλλους που προσπαθούν να του υπαγορεύσουν πώς συμπεριφέρεται, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ένας άγνωστος ανώτερος Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια φαινομενική οικονομική και πολιτική εταιρική σχέση, ωστόσο οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις.
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ομάδες αντιπολίτευσης και τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας τη συριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία να πάρει το βασικό προπύργιο της επαρχίας Idlib. Η Ρωσία ανέστειλε την επίθεση λόγω της τουρκικής αντιπολίτευσης, ανέφεραν τρία άτομα εξοικειωμένα με το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg. «Οι σχέσεις (μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας) είναι πολύ τεταμένες αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανταγωνισμός ακόμη και ένα στοιχείο αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Κορτόνοφ. «Ωστόσο, η συνεργασία με την Τουρκία είναι τόσο σημαντική στρατηγικά, που η Ρωσία είναι έτοιμη να κλείσει τα μάτια της σε αυτό». Ενώ η Άγκυρα λέει στους Δυτικούς εταίρους ότι το αυξανόμενο αποτύπωμά της στην πρώην Σοβιετική αρένα και στη Μέση Ανατολή είναι ένα προπύργιο ενάντια σε μια επεκτατική Ρωσία, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια πλευρά μαζί τους, είπε.
Η Τουρκία και η Ρωσία είναι σύμμαχοι «από ορισμένες απόψεις, αλλά σε άλλα τα συμφέροντά μας είναι διαμετρικά αντίθετα», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντρέι Μπακλάνοφ, πρώην Ρώσος διπλωμάτης που είναι τώρα συνδεδεμένος με τον σύλλογο Valdai στη Μόσχα. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση». Προς το παρόν, οι χώρες διατηρούν μια έντονη σχέση «παρά τις αμοιβαίες διαφορές απόψεών τους», δήλωσε στο Bloomberg ο Sinan Ulgen, εκτελεστικός πρόεδρος του think tank EDAM που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και επισκέπτης μελετητής στο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες.
Ο Ερντογάν «αυξάνει συνεχώς τις εντάσεις. Δεν ακούει άλλες χώρες », δήλωσε η Irina Zvyagelskaya, ειδική της Μέσης Ανατολής στο κρατικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας. «Για τη Ρωσία, ο Ερντογάν δεν είναι εύκολος συνεργάτης, ούτε εύκολος παίκτης.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.