Όλη η "φασαρία" γίνεται για να προστεθούν περιοριστικά μέτρα κατά τούρκων στην ισχύουσα λίστα της Κύπρου

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που εκπόνησε η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με τις εθνικές αντιπροσωπείες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν θα επεκταθεί η ισχύς της και σε πράξεις κατά της Ελλάδας.

Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης”. Επίσης, “καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021”.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κείμενο για την Τουρκία δεν είναι το τελευταίο, θα τεθεί στους 27 για διαπραγμάτευση και οι 27 θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για δύο θέματα, κατά πόσο θα προστεθούν και άλλα ονόματα και αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα λίστα ως προς το εύρος εφαρμογής της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και για την παράγραφο και τη σχέση με την Τουρκία γενικά, “δεν είναι έκπληξη ότι κάποια κράτη μέλη διαφωνούν”, είπε χαρακτηριστικά.

“Μεταξύ των κρατών μελών επικρατεί απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Οκτωβρίου για μια θετική ατζέντα”, δήλωσε έτερη κοινοτική πηγή. Η ίδια πηγή τόνισε ότι μεταξύ των κρατών υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις και οι 27 θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να βρούν λύση στο ζήτημα, αλλά όπως επεσήμανε δεν μπορεί να προκαταλάβει τις συζητήσεις και εναπόκειται στους ίδιους τους ηγέτες να κρίνουν πώς θα συνεχίσουν.

Στην πράξη το κείμενο επιχειρεί να επιφέρει ένα πρακτικό άμεσο μέτρο, τα πρόσθετα ονόματα προσώπων και οντοτήτων για τις υφιστάμενες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αντίστοιχο καθεστώς για πιθανές παραβάσεις τις οποίες καταγγέλλει η Ελλάδα και διπλωματικά καλυμμένη αλλά υπαρκτή εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για επιπλέον επιλογές μέτρων.

Η Ελλάδα θα ήθελε η διατύπωση να ήταν ισχυρότερη και αυτό θα θέσει στο δείπνο.

Όσο για το αίτημα περί εμπάργκο όπλων, κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι δεν έχει αλλάξει η νομική βάση, η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει εμπάργκο του ΣΑΗΕ, αλλά όχι να επιβάλει δικό της και υπάρχει ήδη συντονισμός εθνικών εμπάργκο από το 2019 για την υπόθεση της εισβολής στη Συρία. Εξηγούν επίσης ότι το αίτημα αυτό είναι περισσότερο διμερές για την Ελλάδα και ως τέτοιο το μεταφέρει σε ορισμένους εταίρους.

Παρομοίως για την ενδεχόμενη αναστολή της τελωνειακής ένωσης δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία. Οι διαφορές πρέπει πρώτα να συζητηθούν σε μικτή επιτροπή και συνέχεια να ακολουθηθούν οι προβλέψεις των άρθρων της σχετικής συνθήκης.

Ταυτόχρονα το προσχέδιο ορίζει ένα νέο σημείο αναφοράς αξιολόγησης, με την ελπίδα ως τότε να έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας - κάτι που δεν είναι απίθανο αν μεσολαβήσει μια περίοδος ηρεμίας μεταξύ των δύο κρατών, εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υπενθυμίζουν ότι η γερμανική μεσολάβηση την οποία ζήτησε η Ελλάδα δεν έχει τερματιστεί. (Euronews)

Υ.Γ

Όλη η φασαρία και η συζήτηση στο δείπνο...έχει να κάνει τελικά όπως σας ενημερώσαμε χθες ΕΔΩ , με το να προστεθούν νέα άτομα στην περυσινή λίστα που είχε εγκριθεί για την Κύπρο 

 

Σχόλια