Νέες τουρκικές προκλήσεις στα κατεχόμενα: Ανοίγουν τις εκκλησιές για παζάρια...

Μετά τη γνωστή ιστορία και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για την περιουσία του θρησκευτικού ιδρύματος ΕΒΚΑΦ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ανοίγει τώρα θέμα και με τις κατεχόμενες εκκλησιές στα κατεχόμενα οι οποίες αναστηλώνονται με δαπάνες της ΕΕ.

Το ΕΒΚΑΦ (Mουσουλμανικό ίδρυμα στην Κυπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων, βακούφια, που έχουν γίνει για θρησκευτικούς λόγους προς τον Αλλάχ) με μια θρασύτατη ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι είναι το υπεύθυνο ίδρυμα για τις εκκλησίες στα κατεχόμενα, σημειώνοντας παράλληλα ότι προχωρεί στο άνοιγμα των αναστηλωμένων εκκλησιών για να μην βρίσκονται σε αχρησία με τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι παράνομες αρχές του «δήμου Λευκονοίκου» σε συνεργασία με το ΕΒΚΑΦ είχαν διοργανώσει φιλανθρωπικό παζαράκι στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον κατεχόμενο δήμο. Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση, καθώς το 2009 είχαμε τη μετατροπή του ναού της Παναγίας Οδηγήτριας στην παλιά Λευκωσία σε πολιτιστικό κέντρο. Από την ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ όμως φαίνεται ότι πλέον η χρήση των ναών για τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα είναι συχνό φαινόμενο.

Σημειώνεται επίσης ότι την περασμένη βδομάδα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επικαλέστηκε το αρχείο του ΕΒΚΑΦ όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας στο Βαρώσι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hakikat την περασμένη βδομάδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοίκησης των Βακουφίων Μουσταφά Γκιοκμέν, ανέφερε ότι η εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας σχετικά με το Βαρώσι φαίνεται στο αρχείο του ΕΒΚΑΦ.

Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι λόγω του αγώνα που διεξήγαγε ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Δρ Φαζίλ Κουτσιούκ κατά την Βρετανική αποικιοκρατία, η Διοίκηση των Βακουφίων πέρασε στη διοίκηση των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι τα Βακούφια αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος διαχειρίζεται και αξιολογεί τις περιουσίες από τα παλαιά χρόνια, για να τον μεταφέρει στις μελλοντικές γενιές με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθούν εκεί δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ δεν θα παραβιαστούν από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που αναγνωρίζεται διεθνώς. 

Euronews


Σχόλια