Ο ΥΠΕΞ της "συμμάχου" Γερμανίας : ΟΧΙ στο εμπάργκο όπλων στην τουρκία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη Δευτέρα την αντίθεσή της χώρας του για το αίτημα της Ελλάδας, να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. 

Μιλώντας στο Deutsche Presse-Agentur (dpa), ο Heiko Maas είπε: «Δεν θεωρώ στρατηγικά σωστό το αίτημα εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αυτό ενάντια σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Είδαμε ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία αγόρασε εύκολα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει από τις ΗΠΑ ». 

 Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ νωρίτερα αυτό το μήνα απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις της Ελλάδας να επιβάλει η ΕΕ εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας τις στρατηγικές δεσμεύσεις του Βερολίνου εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της συνάντησης και είπε ότι οι αποφάσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ήταν επίσης «καλά ζυγισμένες». 

Ερωτηθείς για το αίτημα της Ελλάδας να σταματήσει η Γερμανία τις πωλήσεις όπλων και την παράδοση υποβρυχίων κατηγορίας τύπου 214 στην Τουρκία, η Μέρκελ είπε ότι πρέπει να λάβουν υπόψη τις «στρατηγικές εξαρτήσεις» της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα είχε ζητήσει εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία λόγω των πρόσφατων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών αντιτάχθηκαν στο εμπάργκο όπλων ή στις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, επιλέγοντας αντ 'αυτού μια πιο ήπια γραμμή.

Σχόλια