Επιστρεπτέα προκαταβολή : Ξεκινά τον Ιανουάριο – Η βασική προϋπόθεση

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και επιστρεπτέα 6 μέσα στο 2021 και αν χρειαστεί μπορεί να έρθει και 7ος κύκλος οικονομικής ενίσχυσης

Νέες κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και ήδη ετοιμάζεται ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης θα είναι η πτώση τζίρου την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Δηλαδή, για να ενταχθεί μια επιχείρηση, θα πρέπει να έχει πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στον 5ο κύκλο θα είναι μη επιστρεπτέο, όπως ίσχυε και στην επιστρεπτέα 4. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση έως τον Ιούνιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως 448.203 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και το ποσό που δόθηκε συνολικά το 2020 αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει και επιστρεπτέα 6 μέσα στο 2021 και αν χρειαστεί μπορεί να έρθει και 7ος κύκλος οικονομικής ενίσχυσης. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα έχουν τη ρευστότητα ώστε να πληρώσουν τους φόρους τους, τις υποχρεώσεις (όπως είναι τα ενοίκια), αλλά και να καταβάλουν τις επόμενες ημέρες το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους.

Το επιστρεπτέο κομμάτι και των τεσσάρων κύκλων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022.

Σχόλια