Μπορέλ : "Η Τουρκία έχει γίνει περιφερειακή δύναμη που πρέπει να εκτιμηθεί και έχει σημειώσει αναμφισβήτητες επιτυχίες"
Την επιτακτική ανάγκη για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού και άμεση έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας προβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, σε κείμενο που δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο, επεξηγώντας την κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.“Η σχέση με την Τουρκία έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Η τρέχουσα κατεύθυνση ωστόσο, φαίνεται να την απομακρύνει περισσότερο από την ΕΕ” λέει και προσθέτει ότι “αυτό αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά και την εξωτερική εμπλοκή της Τουρκίας”.
Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου του...
Το τελευταίο, συνεχίζει, "έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία το 2020, είτε στη Συρία και στο Ιράκ, στη Λιβύη, όπου ανέτρεψε τα δεδομένα σε πολύ δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, ή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η υποστήριξή του είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική νίκη για το Αζερμπαϊτζάν”.
“Θα μπορούσα να συνεχίσω και να αναφέρω την προβολή της στην Ανατολική Αφρική, στο Σαχέλ ή στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Τουρκία έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη που πρέπει να εκτιμηθεί και έχει σημειώσει αναμφισβήτητες επιτυχίες. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, η διεθνής ατζέντα της Τουρκίας δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και οι μέθοδοι της δεν είναι αυτές της ΕΕ. Η έντονη τουρκική αντίσταση και κριτική για τη ναυτική επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, αποκαλύπτει θεμελιώδεις διαφορές στην αντίληψή μας για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη”, εξηγεί.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, "θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τους στόχους της Τουρκίας. Και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, θέτει την ΕΕ σε θέση όπου δικαιούται να θέσει αυτές τις ερωτήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς και βαθύ διαλόγου με την Τουρκία για αυτά τα θέματα, και της Τουρκίας όσον αφορά την παροχή απαντήσεων.
“Ενώ χαιρετίζω πραγματικά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο, που διακηρύσσουν το στρατηγικό ενδιαφέρον της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, είναι σημαντικό οι δηλώσεις αυτές να ακολουθούνται από ενέργειες που επιβεβαιώνουν τέτοιες προθέσεις. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις δεν μπορούν να είναι μονόδρομες. Η ΕΕ πρέπει επίσης να δείξει στην Τουρκία ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη ως μέλος της οικογένειας εάν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Εκεί διαδραματίζει ζωτικό ρόλο η θετική ατζέντα που συμφωνήθηκε στην κοινή δήλωση του 2016”, εξηγεί.
“Η ισχυρή σχέση συνεργασίας με την Τουρκία θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή σταθερότητα. Ομοίως, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να βρει έναν καλύτερο εταίρο από την ΕΕ”, σημειώνει.
“Η ευημερία και η ασφάλεια της Τουρκίας, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, απαιτεί
μια ισχυρή σχέση με την ΕΕ. Δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε
αυτό. Και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της, σύμφωνα με τις πιο
πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να βλέπει την ΕΕ ως ένα χρήσιμο
παράδειγμα για περαιτέρω ανάπτυξη”, αναφέρει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.