Για να το λέει η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" κάτι θα ξέρει..."Οι διερευνητικές αρχίζουν, οι επιφυλάξεις παραμένουν"
Εβδομάδες πιθανών εξελίξεων στα εθνικά θέματα αναμένεται να είναι οι επόμενες, στο σκέλος όχι μόνο των ελληνοτουρκικών, αλλά και της αύξησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του Ιονίου Πελάγους, καθώς μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ για το κλείσιμο των κόλπων αναμένεται και η σχετική ψήφιση του νόμου για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια.
Στην Αθήνα αναμένεται η επίσημη πρόσκληση της Αγκυρας για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με το χρονοδιάγραμμα να μην είναι απολύτως σαφές. Ιδανικά η ελληνική πλευρά επιθυμεί έναρξή τους μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο είναι προετοιμασμένη και για πρόσκληση με ημερομηνία νωρίτερα τον ίδιο μήνα.
Οι επιφυλάξεις εκ μέρους της Αθήνας είναι δεδομένες, αφενός λόγω της ρητορικής περί «εφ’ όλης της ύλης» συζητήσεων εκ μέρους αξιωματούχων της Αγκυρας, αφετέρου λόγω του αρνητικού προηγούμενου που δημιούργησε η κρίση του «Ορούτς Ρέις», το οποίο, πάντως, για τους επόμενους έξι μήνες θα πλέει σε αποκλειστικά τουρκικά νερά.
Στην Αθήνα είναι απολύτως αντιληπτό ότι πιθανή αποκλιμάκωση δεν οφείλεται τόσο στη βούληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει καλή θέληση έναντι της Ελλάδας, όσο στην επιχείρηση γοητείας προς τη Δύση και τη διάθεση να δείξει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει «εποικοδομητικό» ρόλο. Ο μάλλον άκομψος τρόπος που επέλεξε μέσω Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέσει την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο είναι ενδεικτικός της σπουδής της Αγκυρας και, βέβαια, απαντήθηκε με βάση τις αρχές που θέτει η Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η Γερμανία παραμένει ο βασικός δίαυλος διευκόλυνσης των επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ωστόσο και η Ουάσιγκτον, ακόμα και αυτή τη μεταβατική περίοδο, παρακολουθεί την πιθανή εξέλιξη των συνομιλιών.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που λειτουργεί ως ένας πιθανός ενισχυτικός παράγοντας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων (πέρα από εξοπλισμούς και επέκταση συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας) είναι το Brexit. Αρκετοί στην Ουάσιγκτον βλέπουν την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που μπορεί να συνηγορήσουν υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του διατλαντικού δεσμού, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί που ουδείς αναμένει οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη, αλλά μάλλον επιδείνωση, είναι στο Κυπριακό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.