Οι Πακιστανοί πληρώνουν το τίμημα καθώς το Ισλαμαμπάντ εντάχθηκε στο μπλοκ Τουρκίας-Ιράν-Μαλαισίας

Οι μετανάστες-εργάτες του Πακιστάν πληρώνουν το τίμημα, για μία από τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής τους καθώς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους απαγόρευσαν να πάρουν βίζα εργασίας. 

Το Ισλαμαμπάντ βρέθηκε σε δυσμένεια στα κράτη του Κόλπου, αφού προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί με ένα μπλοκ Τουρκίας-Ιράν-Μαλαισίας, που αμφισβητεί την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον μουσουλμανικό κόσμο. Τα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα απαγόρευσαν προσωρινά στους πολίτες 13 μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, να πάρουν βίζα εργασίας... Εκείνη την στιγμή, θεωρήθηκε ότι η απαγόρευση ήταν ένα μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Περίπου 1,3 εκατομμύρια εργάτες από το Πακιστάν βρήκαν θέσεις εργασίας στα ΗΑΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. Τον Οκτώβριο, ένα μήνα πριν από την απαγόρευση θεώρησης της βίζας, το Πακιστάν έλαβε εμβάσματα ύψους 2,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, 504 εκατομμύρια από τα οποία προέρχονταν από τα ΗΑΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, μετά τη Σαουδική Αραβία. 

Οι αρνήσεις θεώρησης θα αποτρέψουν πολύτιμα ξένα κεφάλαια από τη ροή στην οικονομία του Πακιστάν. Αλλά η απαγόρευση είναι διπλό χτύπημα: Προς απογοήτευση του Ισλαμαμπάντ, οι εργοδότες εταιρειών των ΗΑΕ που χρησιμοποιούσαν  Πακιστανούς τώρα προτιμούν πολίτες της Ινδίας.

Σχόλια