Με τίτλο «’Πάρα πολλές προκλήσεις’ - Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας», ιστοσελίδα της Die Welt επισημαίνει πως τις τελευταίες εβδομάδες, η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει νέες κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, λόγω της σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας είναι τώρα απογοητευμένος από την κυβέρνηση Eρντογάν
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι γερμανικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία απέτυχαν προς το παρόν.
Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Μαας δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν «πάρα πολλές προκλήσεις». Για το λόγο αυτό, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πρέπει να αποφασιστούν οι συνέπειες.
Η συζήτηση αφορά κυρίως κυρώσεις για έρευνες φυσικού αερίου από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου, που θεωρούνται παράνομες.
Η Ελλάδα ζητά επίσης γενικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, για ένα τέτοιο βήμα, πιθανότατα προς το παρόν δεν θα υπάρξει η αναγκαία έγκριση όλων των υπολοίπων κρατών της ΕΕ.
«Η βασική έγνοια μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αντιδράσουμε σε όσα συζητούνται καιρό τώρα ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετά από διαβουλεύσεις με τους άλλους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Βασικά, η Γερμανία είναι της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, ο Μαας εμφανίστηκε απογοητευμένος με τις τελευταίες εξελίξεις. «Η Γερμανία ειδικότερα έχει κάνει πολλή δουλειά τις τελευταίες εβδομάδες για να επιτύχει συμβιβασμούς - και μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου», είπε. «Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Εποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέβη σε παρόμοια δήλωση μετά τις διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Ο Ισπανός δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει σημαντική αλλαγή στην τουρκική συμπεριφορά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία, χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, να παραμείνει θεατής των εξελίξεων στην περιοχή. Η Άγκυρα, είπε, εκπροσωπεί τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει εκφράσει πολλές φορές ότι δεν θα υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς» και ότι δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλισμό, πρόσθεσε ο Eρντογάν.
Προειδοποίησε επίσης την ΕΕ να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απελευθερωθεί από τη «στρατηγική τύφλωσή» της το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους ως «πολιορκητικός κριός στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Eρντογάν σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο ίδιος επιθυμεί διάσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Περιμένουμε από τα πρόσωπα με τα οποία είμαστε σε επαφή να μην αφήσουν μετέωρο το χέρι που έχει τείνει η Τουρκία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο στην ΕΕ, τέτοιες δηλώσεις δεν λαμβάνονται πλέον σοβαρά υπόψη.
Καθαρές θέσεις από την Άγκυρα ζητεί το Παρίσι
Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου το Παρίσι ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι μόνο αν η Άγκυρα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, είναι εφικτή μια εποικοδομητική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας.
«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε τα γαλλικά και ευρωπαϊκά αιτήματα για διευκρινίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση μιας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.
Κομισιόν για Τουρκία: Όλα είναι στο τραπέζι
Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν», υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».
Όπως γράφει η «Κ» στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία (που ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική χθες), την Ισπανία και τη Μάλτα. Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Σε ανάλυσή της, η Eurasia Group εκτιμά ότι η Ε.Ε. πρόκειται να δρομολογήσει περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας.
Η Eurasia Group «βλέπει» επίσης ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.
Ν. Δένδιας: Ταραχοποιός η Τουρκία
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι Τουρκία ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής.
Σε δηλώσεις του μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που τηρούν το νόμο και μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες παρά τα βήματα της Τουρκίας.
Euronews
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.