Κανένας γεωγραφικός περιορισμός σε ελληνικές ασκήσεις δεν είναι αποδεκτός κ. Στόλτενμπεργκ (βίντεο)

1 Δεκ. 2020

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ....

Διαβάστε και δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, την απάντηση του ΓΓ σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ [Καθημερινή]: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με αναφορές ότι υπήρχαν σήμερα αρκετά έντονες ανταλλαγές τηλεδιασκέψεων, μεταξύ άλλων, μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, εάν ανησυχείτε για το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική είναι επαναλαμβανόμενη πηγή έντασης στις πρόσφατες συναντήσεις του ΝΑΤΟ; Και επίσης, θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι περισσότερο για το τι εννοείτε με την «ενίσχυση του μηχανισμού αποσυμπίεσης», ενισχύοντάς τον με ποιο τρόπο, ακριβώς; Ευχαριστώ. 

JENS STOLTENBERG: Αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο μηχανισμός αποσυμπίεσης λειτουργεί. Έχει συμβάλει στη μείωση των κινδύνων για συμβάντα και ατυχήματα. Έχουμε δει ότι είναι πραγματικός κίνδυνος. Το έχουμε ξαναδεί, στη δεκαετία του 1990. 

Στην πραγματικότητα είχαμε θύματα όταν είχαμε συμβάντα και ατυχήματα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων και αεροπλάνων. Και ο στόχος είναι να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Και, εάν συμβεί, να αποτρέψει τουλάχιστον περιστατικά ή ατυχήματα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αν ξεφύγουν από τον έλεγχο. 

Και μόνο με την καθιέρωση άμεσης γραμμής επικοινωνιών, μια ανοιχτή γραμμή και η δέσμευση να την χρησιμοποιήσουμε για την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ακυρώνοντας τουλάχιστον μερικές ασκήσεις, έχουμε δει ότι ο μηχανισμός αποσυμπίεσης βοήθησε στη μείωση των κινδύνων, για συμβάντα και ατυχήματα. 

Είμαι έτοιμος να το ενισχύσω περαιτέρω. Φυσικά, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η στενή διαβούλευση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτές είναι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών μας εδώ στο ΝΑΤΟ. Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, αλλά φυσικά, οι ίδιες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε τεχνικό επίπεδο, στρατιωτικό επίπεδο, εδώ στο ΝΑΤΟ. 

Μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ασκήσεων που ακυρώνονται. Μπορούμε να εξετάσουμε τους πιθανούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες. Όμως, φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Ελλάδας και της Τουρκίας.....

Τι εννοεί ο Στόλτενμπεργκ με το «γεωγραφικοί περιορισμοί για τις ασκήσεις» Ελλάδας-Τουρκίας; 

Εννοεί αυτό που δεν θέλουμε ούτε να φανταζόμαστε, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει ασκήσεις εντός ελληνικής εθνικής κυριαρχίας...;;

Σχόλια