Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "βοηθάει" με τον τρόπο του την Τουρκία, να απομακρυνθεί περισσότερο από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το πολιτικό ιστολόγιο των ΗΠΑ, "Hot Air" την Κυριακή.
«Ο Πούτιν πάντα προσπαθούσε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, κάτι που έχει νόημα, δεδομένου ότι η πρωταρχική λειτουργία του είναι να ελέγχει τη ρωσική επιρροή και τη στρατιωτική δύναμη», ανέφερε. Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια φαινομενική οικονομική και πολιτική εταιρική σχέση, ωστόσο οι δύο χώρες είναι επίσης περιφερειακοί ανταγωνιστές, υποστηρίζοντας αντίπαλες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Συρία και τη Λιβύη.
Πιο πρόσφατα, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Ρωσία ήταν ο κυρίαρχος παίκτης στον Καύκασο και διατηρεί σύμφωνο ασφαλείας με την Αρμενία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο.
Η Μόσχα έχει επίσης καλλιεργήσει θερμές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που η Μόσχα μεσολάβησε για μια διαρκή ανακωχή μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ο ρόλος της Τουρκίας στην υποστήριξή της κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, της εξασφάλισε θέση στην επίβλεψη της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου.
«Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία φαίνεται να παραχωρεί τον εκ των πραγμάτων έλεγχο ενός γειτονικού εδάφους, αλλά ο Πούτιν παίρνει πράγματι κάτι πολύτιμο σε αντάλλαγμα αυτής της παραχώρησης», Αλλά αυτή η εξέλιξη είναι πιθανώς λίγο πιο περίπλοκη από ό, τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία φαίνεται να παραχωρεί τον εκ των πραγμάτων έλεγχο ενός γειτονικού εδάφους, αλλά ο Πούτιν παίρνει πραγματικά κάτι πολύτιμο σε αντάλλαγμα για αυτήν την παραχώρηση.
Ο Πούτιν πάντα προσπαθούσε να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει νόημα, δεδομένου ότι η πρωταρχική λειτουργία αυτού του οργανισμού είναι να ελέγχει τη ρωσική επιρροή και τη στρατιωτική δύναμη. Με τις σχέσεις του με την Άγκυρα, ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της υπόλοιπης Δύσης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Ο ερντογάν παρασύρεται προς αυτή την κατεύθυνση και εδώ αρκετό καιρό και δεν κάνει πραγματικά καμία προσπάθεια να το κρύψει. Ενώ εξακολουθεί να διατηρεί τεχνικά την κατάσταση του έθνους του ως μέλους του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ερντογάν έχει συνάψει συμφωνίες με τους Ρώσους για την αγορά νέων πυραυλικών συστημάτων, που δεν είναι συμβατά με το υλικό του ΝΑΤΟ. Έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για συμφωνίες αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τη Μόσχα.
Ο ερντογάν ήταν σύμμαχος της Δύσης κατ όνομα μόνο για αρκετά χρόνια τώρα....
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.