Κινέζα δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για το ξέσπασμα του κορονοϊού στη Γουχάν φυλακίστηκε για 4 χρόνια

Μια ανεξάρτητη Κινέζα δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ από το Γουχάν στο αποκορύφωμα της αρχικής επιδημίας κορονοϊού, φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια από δικαστήριο της Σαγκάης, δήλωσε η δικηγόρος της τη Δευτέρα. 

Η Ζανγκ Ζαν, 37 ετών, κρίθηκε ένοχη για "διαμάχες και πρόκληση προβλημάτων", σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους υπεράσπισης Ζανγκ Κέκε, ο οποίος παρευρέθηκε στη δίκη της. Το αδίκημα χρησιμοποιείται συνήθως από την κινεζική κυβέρνηση για να στοχεύσει αντιφρονούντες και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Ζανγκ πρώην δικηγόρος, ταξίδεψε στην πόλη της Κεντρικής Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου για να αναφέρει σχετικά με την πανδημία και τις επακόλουθες απόπειρες περιορισμού της... Για περισσότερους από τρεις μήνες, δημοσίευε τις παρατηρήσεις, τις φωτογραφίες και τα βίντεό της στο Wechat, το Twitter και το YouTube - τα δύο από τα οποία έχουν αποκλειστεί στην Κίνα. Τα δημοσιεύματά της σταμάτησαν απότομα στα μέσα Μαΐου και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε κρατηθεί από την αστυνομία και επέστρεψε στη Σαγκάη, μια πόλη πάνω από 640 χιλιόμετρα (400 μίλια) μακριά από το σημείο όπου ζούσε. Στο κατηγορητήριο της, οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι "δημοσίευσε μεγάλες ποσότητες ψεύτικων πληροφοριών" και έδινε συνεντεύξεις  σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Radio Free Asia και των Epoch Times, "για να προκαλέσει κακόβουλα σχόλια για την επιδημική κατάσταση του Wuhan Covid-19". Η Ζανγκ είναι ο πρώτος δημοσιογράφος-πολίτης που είναι γνωστό ότι καταδικάστηκε για το ρόλο της στην πανδημία κορονοϊού.

Μια από τους πολλούς

Η Zhang είναι μια από τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που έχουν τεθεί υπό κράτηση ή εξαφανίστηκαν στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας, καθώς οι αρχές έκαναν καταστολή για την κάλυψη του ιού και οι υπηρεσίες προπαγάνδας είχαν επιδοθεί στο να  απεικονίζουν την απάντηση του Πεκίνου ως αποτελεσματική και επίκαιρη. 

Τον Φεβρουάριο, ο Τσεν Τσιούσι, ο οποίος έκανε ζωντανή μετάδοση βίντεο από το Γουχάν, κατά το lockdown της πόλης και δημοσίευσε αναφορές στα κοινωνικά μέσα, εξαφανίστηκε. Τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται υπό «κρατική εποπτεία». Δύο άλλοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι - ο Λι Ζέουα και ο Φανγκ Μπιν - συνελήφθησαν επίσης μετά την κάλυψή τους για το ξέσπασμα του Γουχάν. "Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του κορονοϊού, οι αρχές στην Κίνα κλιμάκωσαν την καταστολή στο Διαδίκτυο, αποκλείοντας ανεξάρτητες αναφορές, ανταλλαγή πληροφοριών και κριτική-σχόλια για κυβερνητικές απαντήσεις", ανέφεραν οι Κινέζοι Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομάδα με έδρα το Χονγκ Κονγκ. 

Αυτή τη χρονιά, η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο, σύμφωνα με τους Reporters Without Borders (RSF), και ελέγχει αυστηρά τον Τύπο, ενώ εμποδίζει τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης μέσω του Great Firewall, τον τεράστιο διαδικτυακό μηχανισμό λογοκρισίας και παρακολούθησης. Τον Μάρτιο, η Κίνα απέλασε δημοσιογράφους από τους New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, σε μια πρωτοφανή κίνηση ενάντια στον ξένο τύπο. Το Πεκίνο είπε ότι η κίνηση - η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός κύματος κριτικών αναφορών σχετικά με την αρχική αντίδραση της Κίνας στον κορονοϊό - ήταν μια απάντηση για τους πρόσφατους περιορισμούς της Ουάσιγκτον, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ. 

Τα κρούσματα εξαλείφθηκαν γρήγορα με κλειδώματα και καραντίνες και η Κίνα έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τον ιό, επιτρέποντας στη χώρα να επιστρέψει στη σχετική ομαλότητα. Οι περιορισμοί στον Τύπο, ωστόσο, δεν έχουν αρθεί, και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει επιθετικά να προωθούν μια ιστορία εναλλακτικής προέλευσης για την πανδημία, με ισχυρισμούς ότι ο κορονοϊός κυκλοφόρησε έξω από τη χώρα πριν από την αρχική εμφάνιση στο Γουχάν.

Σχόλια