Δέκα ημέρες. Είναι το διάστημα κατά το οποίο θα κριθεί η μάχη γιατρών, κυβέρνησης και πολιτών με το εν εξελίξει κύμα της πανδημίας του κορoνοϊού στη χώρα μας.
Δέκα ημέρες κατά τις οποίες η μάστιγα θα δείξει τη δυναμική που είχε προσλάβει τα τελευταία 24ωρα, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Δέκα ημέρες κατά τις οποίες τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ θα πιεστούν ασφυκτικά από περιστατικά COVID-19 και θα κληθούν οι Αρχές να επιδείξουν αντανακλαστικά για να διευρύνουν τάχιστα τις δυνατότητες του ΕΣΥ.
Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτό θα γίνει με τους εξής τρόπους: περαιτέρω αξιοποίηση των στρατιωτικών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, άνοιγμα νέων κλινών εντατικής θεραπείας –μόλις την περασμένη Τρίτη απεστάλησαν στη Βόρεια Ελλάδα αναπνευστήρες και μόνιτορ για να λειτουργήσουν κλίνες σε νοσοκομεία που ήταν κλειστές– και, στο χειρότερο σενάριο, μετατροπή ειδικών μονάδων όπως καρδιοχειρουργικές ή και χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ.
Η εξέλιξη της πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες ήταν ραγδαία και στη χώρα μας, με τον κορωνοϊό να δείχνει πως όταν τον ευνοήσουν οι συνθήκες –κοινωνικές αλλά και καιρικές– μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκε κατακόρυφα από 1.690 την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου σε σχεδόν 3.000 την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα που σημειώθηκαν 29 θάνατοι. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σχεδόν διπλασιάστηκε από 920 που ήταν στις 27 Οκτωβρίου σε σχεδόν 1.750 το πρωί της Παρασκευής, όταν μάλιστα στην κορύφωση του πρώτου κύματος το ΕΣΥ είχε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς ταυτόχρονα. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ COVID από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει ξεπεράσει τους 200 και αυξάνεται διαρκώς.
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το πρωί της Παρασκευής, νοσηλεύονταν 135 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες νοσηλείας και 36 σε κλίνες εντατικής.
«Υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες. Δεν είμαστε οριακά στην Αττική. Ωστόσο, η εικόνα μπορεί να αλλάξει ακόμα και σε ελάχιστες ημέρες», τονίζει στην «Κ» η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, λέγοντας ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα δείξει πόσο μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα και πόσοι είναι αυτοί που μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες». Η ίδια εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται τουλάχιστον αρχικά αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Εάν αυτή είναι διαχειρίσιμη εξαρτάται από το μέγεθός της. «Μία ραγδαία και απότομη αύξηση κρουσμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από κανένα σύστημα υγείας. Ακόμα και στην Κίνα που δεν κατέγραψε τη φοβερή επιδημία που είδαν οι ΗΠΑ και η Ιταλία, έφτιαξαν νοσοκομεία σε λίγες ημέρες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στην Ελλάδα φτιάξαμε μία κλίνη εντατικής στο “Σωτηρία” σε 50 ημέρες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς», σημειώνει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.