Το τουρκικό πλοίο «Roseline A» σε έκθεση του ΟΗΕ για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

H ΕΕ απορρίπτει τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο έλεγχος του τουρκικού πλοίου την Κυριακή έγινε παρανόμως. Εδώ και καιρό υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει παράνομα οπλισμό στη Λιβύη. Ανεπαρκής η στήριξη στην αποστολή «Ειρήνη».

Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν υποψίες ότι το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Roseline A», το οποίο σταμάτησαν και επιθεώρησαν την Κυριακή το βράδυ στα ανοιχτά της Πελοποννήσου γερμανοί στρατιώτες της φρεγάτας «Hamburg», μεταφέρει παράνομα όπλα στη Λιβύη. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), από εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του. Η εκτίμηση στην οποία καταλήγει το έγγραφο είναι αποτέλεσμα «συλλογής πληροφοριών». Επιπλέον, το όνομα του πλοίου αναφέρεται σε ειδική έκθεση του ΟΗΕ για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

«Ο έλεγχος έγινε με καθιερωμένες διαδικασίες»

Ο έλεγχος του «Roseline A» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την επιχείρηση παράνομη και κατηγόρησε τη Γερμανία και την ΕΕ γιαμη εξουσιοδοτημένη χρήση βίας. Αντικρούοντας αυτή την κριτική, η Διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη είχε δηλώσει πως υπήρξαν βάσιμες υπόνοιες ότι το πλοίο παραβίαζε το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Οι γερμανοί στρατιώτες ενήργησαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό και έλεγξαν το πλοίο στη βάση διεθνώς καθιερωμένων διαδικασιών τις οποίες εφαρμόζει και το ΝΑΤΟ. 

Στρατιώτες της φρεγάτας «Hamburg» επιβιβάζονται σε πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό τη Λιβύη

Στρατιώτες της φρεγάτας «Hamburg» επιβιβάζονται σε πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό τη Λιβύη

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σίγουρο, αν το «Roseline A» μετέφερε όπλα ή όχι. Μετά από διαμαρτυρία της Τουρκίας, που είναι το κράτος σημαίας του πλοίου, οι γερμανοί στρατιώτες είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν πρόωρα τον έλεγχο. Σύμφωνα με την Άγκυρα το πλοίο είχε φορτώσει χρώματα και ανθρωπιστικό υλικό. 

Δεν στηρίζεται επαρκώς η «Ειρήνη»

Το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το dpa, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η αποστολή «Ειρήνη» δεν είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και ενάντια στην αντίσταση του πληρώματος και του κράτους σημαίας, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις στρατού για επικίνδυνες επιχειρήσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ δεν υποστήριξαν την αποστολή τους πρώτους έξι μήνες (Απρίλιος-Σεπτέμβριος) στο βαθμό που είχε προγραμματιστεί. Έτσι, ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων βρισκόταν πάντοτε κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Στόχοι της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, η υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων και πετρελαίου από και προς τη Λιβύη.  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Σχόλια