Οι πολιτικοί μας είναι διορατικοί και βλέπουν μπροστά...κλείνοντας εξειδικευμένα νοσοκομεία με πρωτοποριακό εξοπλισμό

Στην οδό Γρ. Λαμπράκη 13, στη Θεσσαλονίκη, δεσπόζει το ιστορικό διώροφο κτήριο με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, με τη μορφή Βίλας, το οποίο στέγαζε το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων γνωστό ως «Λοιμωδών». Το νοσηλευτικό ίδρυμα με απόφαση της τότε κυβέρνησης έκλεισε το 2013 (υπουργός Υγείας ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης) και οι κλινικές του μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών) αποτελούσε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και λειτουργούσε έως το 2013. Είχε 100 κλίνες και 200 εργαζόμενους.

Τα κτίσματα του Νοσοκομείου έχουν έκταση 2.500 περίπου τ.μ. ενώ το οικόπεδο φθάνει τα 14.000 τ.μ. Το κεντρικό κτίριο είναι διώροφο και έχει δύο πλάγιες πτέρυγες όπου στεγάζονταν η Παθολογική και η Παιδιατρική κλινική με πενήντα κλίνες κάθε μια. Πίσω από το κεντρικό κτίριο υπάρχει άλλο διώροφο κτίσμα όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο από το 1945. Υπήρχε επίσης πτέρυγα για τη νοσηλεία φυματικών ασθενών και από το 1962 λειτουργούσε και αντιλυσσικός σταθμός.

Το 2011 αποφασίστηκε η διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "ΑΧΕΠΑ" και η λειτουργία του υπό τη Διοίκηση ενιαίου Συλλογικού Οργάνου Διοίκησης. Το 2013 σταμάτησε τη λειτουργία του καθώς οι κλινικές του μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Γεώργιος Παπανικολάου».

Το μικροβιολογικό τμήμα του είχε οριστεί ως κέντρο ελέγχου περιπτώσεων ύποπτων για χολέρα στην περιοχή της Μακεδονίας και ως κέντρο αναφοράς σαλμονέλας και ως υπεύθυνο κέντρο για τον έλεγχο για την πρόληψη των λεπτοσπειρώσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Διέθετε θάλαμο βιοασφάλειας 3 για την εξέταση δειγμάτων και την απομόνωση μεταδοτικών μικροβίων, όπως βρουκέλλα, άνθρακας, μυκοβακτήριο κτλ. 

Ανήκε στο δίκτυο βιο-τρομοκρατίας (bioterrorism) Ελλάδας που ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και διέθετε το μοναδικό που λειτουργούσε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα διαγνωστικό εργαστήριο με θάλαμο βιοασφάλειας 3 (BSL3) για την εξέταση δειγμάτων και την απομόνωση μεταδοτικών μικροβίων. 

Ας δούμε πως είναι σήμερα αυτό το νοσοκομείο κόσμημα...





Η εγκατάλειψη είναι ορατή. Τα ξερά δέντρα που περιβάλλουν το κτίσμα δημιουργούν μια απόκοσμη εικόνα ενώ τα χόρτα έχουν δημιουργήσει μια μικρή ζούγκλα «πνίγοντας» τις εγκαταστάσεις με τα χαρακτηριστικά της Ιταλικής αρχιτεκτονικής.

Σπασμένα παγκάκια και βρύσες, σοβάδες που κρέμονται από τους τοίχους, ανοιχτά καφάο, ξηλωμένα καλώδια και σκουριασμένα σίδερα, συμπληρώνουν το σκηνικό. 

Το μόνο που μαρτυρά την ύπαρξη ζωής στο ερειπωμένο προαύλιο έκτασης 14.000 τ.μ. είναι το κτήριο διοίκησης όπου εργάζονται κάποιοι υπάλληλοι του νοσοκομείου και της τεχνικής υπηρεσίας της 4ης ΥΠΕ και ο σταθμός του ΟΚΑΝΑ, ενώ για κάποιες ώρες της ημέρες υπάρχει και φύλακας.

Από την έρευνα του Ράδιο Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την αξιοποίηση του μεγαλοπρεπούς κτηρίου ωστόσο όλα είναι σε συνάρτηση του κόστους των εργασιών που απαιτούνται να γίνουν.

Υγειονομική πηγή αποκαλύπτει ότι πράγματι στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας υπήρξαν κάποια σενάρια να αξιοποιηθούν οι χώροι του «Λοιμωδών» όμως γρήγορα εγκαταλείφθησαν καθώς όπως επισημαίνει η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί υποδομές και ειδικό εξοπλισμό που δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη.

Τελικά ένα είναι σίγουρο...

Οι πολιτικοί μας είναι πάνω από το ύψος των περιστάσεων και βλέπουν μπροστά...κλείνοντας εξειδικευμένα νοσοκομεία με πρωτοποριακό εξοπλισμό

(Με πληροφορίες από wikipedia & www.rthess.gr)

 

Σχόλια