Η Τουρκία "γκριζάρει" περιοχές ανενόχλητη…

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει σκέψεις για αποστολή βοήθειας σε χώρες που ενδιαφέρουν γεωπολιτικά τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι, αλλά καλό θα ήταν παράλληλα να ασχολείται και με όσα συμβαίνουν στα ανοιχτά της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζου, όπου το «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο ερευνητικός πλους του τουρκικού σκάφους και του πολεμικού στολίσκου που το συνοδεύει δεν αποτελεί είδηση για τα συστημικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, διά του Πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών, κατέστησε σαφές στον ελληνικό λαό ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν έξω από τα χωρικά μας ύδατα, έξω από τα έξι ναυτικά μίλια. Απεμπόλησαν μεν το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε στα 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη, έδωσαν δε στην Τουρκία το ελεύθερο να διεξάγει έρευνες.

Φυσικά η τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε το δώρο (άλλωστε, τους τελευταίους τρεις μήνες προσπαθεί -και, από ό,τι φαίνεται, τα καταφέρνει- να «γκριζάρει» τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού) και προχωρά ακόμη περισσότερο. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι μετά το Oruc Reis θα ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα στις περιοχές όπου θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες το τουρκικό ερευνητικό.

Τα τουρκικά πλοία πλέουν στα όρια της παράνομης NAVTEX και φτάνουν μια ανάσα από τα παράλια Ρόδου, Κάρπαθου και Καστελόριζου. Κάποιες στιγμές μάλιστα αυτοί οι πλόες γίνονται και με κλειστούς πομπούς, δοκιμάζοντας τα νεύρα των ελληνικών πολεμικών πλοίων, που παρακολουθούν τα τουρκικά.

Συζητήσεις με τη Γαλλία για συμμετοχή της Ελλάδας στο πολυεθνικό συγκρότημα Task Force Takuba στην Αφρική

Εξετάζεται ξανά από τους αρμοδίους η πιθανότητα συμμετοχής της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία αντιτρομοκρατικής δράσης στην περιοχή του Σαχέλ, στο Μάλι. Η κουβέντα που είχε αρχίσει με τη Γαλλία στις αρχές του καλοκαιριού και διεκόπη λόγω των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, από ό,τι φαίνεται, έχει ξαναρχίσει.

Η ελληνική συμμετοχή στο πολυεθνικό Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία Task Force Takuba αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της γαλλικής πλευράς προς τη χώρα μας, πολύ πριν από την επίσημη ενεργοποίησή της στις 15 Ιουλίου.

Σκοπός της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι η αντιμετώπιση της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή των συνόρων Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνο Φάσο, που αποτελεί, σύμφωνα με τη Γαλλία, τον κύριο άξονα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κρατών της περιοχής, που είναι γνωστά και ως G5 του Σαχέλ (Μάλι, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ).

Η στήριξη που έχει μέχρις στιγμής λάβει η Γαλλία στο εγχείρημά της είναι περιορισμένη, καθώς μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν μόνον πολιτικά την επιχείρηση, ενώ, αν και αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Λετονία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Τσεχία, αυτή τη στιγμή στο έδαφος υπάρχουν μόνον γαλλο-εσθονικές δυνάμεις.

Οι πιέσεις από τη γαλλική πλευρά συνεχίζονται, καθώς η συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων θα αποτελούσε όχι μόνον επιχειρησιακή διευκόλυνση των Γάλλων, αλλά μια περαιτέρω «ευρωπαϊκοποίηση» των επιχειρήσεων στην περιοχή. Τα δυνητικά οφέλη από τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι σημαντικά και σίγουρα δεν περιορίζονται μόνον στην εμπειρία που θα προκύψει για τις δυνάμεις που θα συμμετέχουν σε αυτή.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι ότι η περίφημη ελληνογαλλική προσέγγιση δεν θα είναι μονομερής, αλλά θα βασίζεται στη μοναδική πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων, το «quid pro quo». Άλλωστε, οι Εσθονοί που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη αποστολή έστειλαν τις μονάδες τους εκεί την ίδια περίοδο που γαλλικά αεροσκάφη άρχισαν να σταθμεύουν στη χώρα τους, με σκοπό την προστασία των χωρών της Βαλτικής.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας δεν είναι αρνητικοί στην προοπτική αποστολής μιας αριθμητικά μικρής ομάδας Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή του Σαχέλ. Το κύριο εμπόδιο όμως είναι ότι οι μονάδες από τις οποίες μπορούν να προέλθουν οι στρατιωτικοί αυτοί (με πυρήνα το Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών) έχουν κομβικό ρόλο στην ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν «η εποχή των δισταγμών» τελείωσε..

Σχόλια