Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τι προβλέπει η εκεχειρία - Ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας

Περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως επιτηρητές της ειρήνης, στη βάση της συμφωνίας των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

Το Αζερμπαϊτζάν θα κρατήσει τις περιοχές που κέρδισε στη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Χαίρομαι που υπέγραψα αυτό το ιστορικό έγγραφο. Είμαι χαρούμενος που επιστρέφουμε στην πατρίδα μας, στο Καραμπάχ, στο Σούσι, το στέμμα του δικού μας Καραμπάχ, και θα ζήσουμε για πάντα σε αυτά τα εδάφη. Μετά από αυτό κανείς δεν θα μπορεί να μας κουνήσει από εκεί», δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας από την πλευρά του έκανε λόγο για έναν εξαιρετικά επώδυνο συμβιβασμό.

«Η απόφαση πάρθηκε ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής ανάλυσης της κατάστασης και στη βάση των εκτιμήσεων όσων έχουν γνώση της στρατιωτικής κατάστασης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο στρατός μας πολέμησε ενάντια σε τρομοκρατές, σε στρατό του ΝΑΤΟ και στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Νικόλ Πασινιάν.

Οι Ρώσοι στρατιώτες θα προστατεύουν τον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με το Στεπάνακερτ όπως το λένε οι Αρμένιοι ή Κακέντι όπως το αποκαλούν οι Αζέροι.

Πως θα ελέγχουν την κατάπαυση του πυρός Τουρκία και Ρωσία

Η Τουρκία μαζί με την Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από ένα κοινό κέντρο παρατήρησης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ ρ Πούτιν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ρωσό-τουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν σχετίζεται με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνευτικές προσπάθειες, οι οποίες περιγράφονται στην συμφωνία, αλλά για μια εντελώς άλλη αποστολή, για άλλο μέρος κοινών προσπαθειών, και αυτό πρέπει να το ξεχωρίζουμε, είναι διαφορετικά πράγματα» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περιορίζεται στα πλαίσια του ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και δεν έχει άμεση σχέση με την ειρηνευτική επιχείρηση σ αυτήν την περιοχή.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το κέντρο δημιουργείται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που δεν βρίσκεται κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προβλέπεται ότι από το κέντρο αυτό οι Ρώσοι στρατιωτικοί μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους θα παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός με τα τεχνικά μέσα που θα έχουν στην διάθεση τους, ενώ με τις λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του κέντρου ασχολούνται τα υπουργεία Άμυνας. Euronews

 

Σχόλια