Η Ελλάδα ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ να αγοράσει 18-24 F-35, και τα θέλει τόσο γρήγορα ώστε ενδεχομένως να είναι πρόθυμη να δεχτεί παλιότερα αεροσκάφη της USAF... Αυτό προκύπτει σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου και δημοσιεύματα ελληνικού Τύπου. Η επίσημη επιστολή αιτήματος (LOR-Letter Of Request) διαβιβάστηκε στο Πεντάγωνο από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στις 6 Νοεμβρίου. Το αίτημα ζητά την «άμεση» αγορά αεροσκαφών, έτσι ώστε τα πρώτα να παραδοθούν το 2021. Tο έγγραφο αναφέρει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι «κρίσιμο».
Αν και δεν είναι σαφές γιατί η Ελλάδα θεωρεί το χρονοδιάγραμμα της αγοράς τόσο κρίσιμο, αξιωματούχοι της βιομηχανίας δήλωσαν ότι πιθανότατα σχετίζεται με τις εγγυήσεις δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λήξουν τους επόμενους μήνες. Η χρηματοδότηση θεωρείται επίσης ως ο λόγος που η Ελλάδα μπορεί να είναι πρόθυμη να δεχτεί μεταχειρισμένα, μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-35. Το LOR αναφέρει ότι η πώληση θα επηρεαστεί από την ταχύτητα παράδοσης, τη διαμόρφωση του αεροσκάφους και το «σχέδιο αποπληρωμής».
Η Ελλάδα έχει δηλώσει δημόσια την επιθυμία να αγοράσει F-35 από τις αρχές του 2019, αλλά τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα απέτρεψαν ένα επίσημο αίτημα. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε αρχικά ότι σκέφτεται την αγορά 25-30 F-35. Ένας αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο παρασκήνιο, δήλωσε ότι η USAF «δεν έχει εντοπίσει F-35 που πλεονάζουν», οπότε δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αεροσκάφη που θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση στην Ελλάδα ως μεταχειρισμένα. Ωστόσο, η USAF προβληματίζεται τα τελευταία χρόνια με το αν θέλει να ξοδέψει τα χρήματα για να τροποποιήσει την παλαιότερα εκπαιδευτικά F-35 στο τρέχον πρότυπο παραγωγής.
Η πώληση των παλαιότερων αεροσκαφών και η αντικατάστασή τους με νεότερα μοντέλα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η USAF έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι θα χρησιμοποιήσει μερικά παλαιότερα F-35 ως αεροσκάφη Aggressor. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα να αγοράσει το F-16V Block 70, την πιο προηγμένη έκδοση του F-16 που διατίθεται τώρα για εξαγωγή. Με μια εκτεταμένη δυνατότητα υποστήριξης F-16 ήδη, η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να απορροφήσει αυτό το αεροπλάνο με πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει και "ο παράγοντας κύρους".
Μια μικρή παρτίδα F-35 θα μπορούσε επίσης να είναι «πολλαπλασιαστής δύναμης» για τα F-16 της Ελλάδας, παρατήρησε. Η Τουρκία, ένας αρχικός εταίρος στο F-35, έχει αποκλεισθεί από το πρόγραμμα από τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ λόγω της επιμονής της Τουρκίας να παραγγείλει και να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400.
Αξιωματούχοι της βιομηχανίας εικάζουν ότι τα F-35 που ολοκληρώθηκαν για την Τουρκία - αλλά δεν παραδόθηκαν - μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παίρνει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη, άλλα θα μπορούσαν να διατεθούν για την Ελλάδα.
«Θα μπορούσατε να τα θεωρήσετε ως« προ-ιδιοκτησιακά », αλλά όχι απαραίτητα« χρησιμοποιημένα »», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας.
Εάν αποφασισθεί η Ελλάδα να παραγγείλει ολοκαίνουργια F-35, θα πρέπει να μπει στην γραμμή αναμονής... Η παραγωγική ικανότητα της Lockheed Martin είναι πλήρης έως το 2024, ανέφερε αξιωματούχος της βιομηχανίας. (Πηγή: airforcemag.com)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.