Με εγχώρια συμμετοχή 2-3% στο πρόγραμμα νέων φρεγατών, δεν θα υπάρξει καμιά ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Αν έχουν βάση δημοσιεύματα όπως αυτό που ακολουθεί...

Είναι πράγματι απίστευτο και ασύλληπτο το

ποσοστό της Ελληνικής Βιομηχανικής συμμετοχής το πρόγραμμα των νέων φρεγατών...

Σύμφωνα με άρθρο του defence-point σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), κυρίως όμως στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), που αφορούν στη διαδικασία επιλογής της νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η φρεγάτα που επιλέγεται θα μπορούσε σχετικά άνετα να χαρακτηριστεί και ως κορβέτα.

Πέραν των άλλων και σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο άρθρο σε ότι αφορά την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ύψους 4,5 δισ ευρώ, αναφέρονται τα εξής:

"η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα της μελλοντικής φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ FFG(X) που πλέον φέρει την ονομασία “τύπου Constellation”. Από το σύνολο των 20 φρεγατών που προγραμματίζει να προμηθευτεί το Ναυτικό των ΗΠΑ, βιομηχανικό έργο της τάξης του 2% έως 3% θα ανατεθεί στην εγχώρια βιομηχανία και ταυτόχρονα η χώρα θα αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει ως εταίρος στο πρόγραμμα εφόσον ο τύπος επιλεγεί από το Πολεμικό Ναυτικό." 

Υ.Γ

Να θυμήσουμε πως οι πάγιες θέσεις του ΣΕΚΠΥ
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ήταν η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 30% του  εκάστοτε νέου προγράμματος ...

 

"Στις περιπτώσεις προμηθειών μέσω διακρατικών συμφωνιών (G+G) ή και μέσω διεθνών οργανισμών, να απαιτείται ελάχιστο ποσοστό Αμυντικών Βιομηχανικών Συνεργασιών ίσο με το 30% τουλάχιστον της αξίας της προμήθειας, για τις περιπτώσεις αγοράς καινούριων υλικών/υπηρεσιών."

Σχόλια