Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ το «Yavuz» - Παραμένει το «Barbaros»

Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» το οποίο φαίνεται να βρίσκεται λίγο έξω από το τουρκικό λιμάνι Τασουτζιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic, το πλωτό γεωτρύπανο ξεκίνησε από χθες από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρισκόταν, ενώ σήμερα το πρωί βρίσκεται λίγο έξω από το τουρκικό λιμάνι Τασουτζιού.

Τo «Yavuz»πραγματοποιεί παράνομες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Απρίλιο μετά την άπρακτη αποχώρηση του άλλου γεωτρύπανου της Τουρκίας του Fatih. Το «Yavuz»αρχικά εισήλθε στο τεμάχιο 7 για εργασίες χωρίς αποτελέσματα ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στο τεμάχιο 6 όπου παρέμεινε μέχρι και την Κυριακή.

Marine Traffic
Η θέση του Γιαβούζ το πρωί της ΔευτέραςMarine Traffic

Η μετακίνηση του «Yavuz», όπως γράφει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", φαίνεται να ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει πετύχει αυτή την εξέλιξη μέσα από τις διαδοχικές της συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του Γιαβούζ από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να αποτελεί μιας μορφής αντίτιμο τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κύπρο.

Για μεν την Τουρκία, η απομάκρυνση του «Yavuz» είναι το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει για να μην της επιβληθούν κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Για δε την Κύπρο, η μη επιμονή σε κυρώσεις ήταν το αντίτιμο που της ζητήθηκε προκειμένου να πετύχει η προσπάθεια απομάκρυνσης του τουρκικού γεωτρύπανου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, γιατί προσπαθούσε να πετύχει απομάκρυνση των τουρκικών γεωτρύπανων, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη ότι η Άγκυρα δεν θα εκδώσει νέα Navtex.

Marine Traffic
Η θέση του "Μπαρμπαρός" το πρωί της Δευτέρας εντός της κυπριακής ΑΟΖMarine Traffic

Την ίδια ώρα όμως εντός κυπριακής ΑΟΖ και οριακά μέσα στο οικόπεδο 3 βρίσκεται το "Μπαρμπαρός" το οποίο δεν φαίνεται να αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ, μια εξέλιξη που παρακολουθείται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θετικά αποτιμά η Λευκωσία την αποχώρηση «Yavuz»

Ως μια θετική εξέλιξη αποτιμά η Λευκωσία την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου - γεωτρύπανου «Yavuz» από την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ωστόσο θα αναμένει τις εξελίξεις για να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για αποχώρηση του «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ, στον απόηχο και των αποφάσεων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός θετικού κλίματος.

Ανέφερε ωστόσο ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μόνιμη αποχώρηση του τουρκικού πλοίου. Υπενθύμισε επίσης ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros" συνεχίζει να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ, όπως είπε, συνεχίζονται οι απειλές αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Λευκωσία θα αναμένει τις εξελίξεις ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς «τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις».

Σχόλια