Γιατί τα Osa-AKM δεν κατέρριψαν ούτε ένα τούρκικο UAV Bayraktar


Τα κύρια μέσα της στρατιωτικής άμυνας της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Osa-AKM τα οποία

τέθηκαν σε λειτουργία το 1980 και είναι τα ίδια με αυτά που έχει η Ελλάδα.

Όπως αποδείχθηκε, αυτά τα συστήματα αεροπορικής άμυνας είναι άχρηστα ενάντια στα σύγχρονα επιθετικά τουρκικά UAV TB2 Bayraktar, τα οποία κατέστρεψαν περίπου δώδεκα τέτοια οχήματα μάχης.

«Ήδη από το 2015, το ιστολόγιο «Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Συγκρότημα της Αρμενίας» ανέφερε ότι ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός των Osa-AKM, ειδικότερα, εισήχθη ένα ψηφιακό σύστημα επιλογής κινούμενων στόχων του σταθμού ραντάρ και εγκαταστάθηκε μια τροποποιημένη συσκευή οπτικής παρακολούθησης TOV-M», αναφέρει το vestnik-rm.ru.

Στόχος ήταν η προηγούμενη τηλεοπτική κάμερα των αρμένικων Osa-AKM να αντικατασταθεί από μια νέα ψηφιακή βιντεοκάμερα CCD 600×500 pixel μέρα / νύχτα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη ανάλυση και σε χαμηλό φωτισμό.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αν είχε γίνει από τους Αρμένιους θα έδινε τις δυνατότητες στα αρμενικά Osa-AKM να ανιχνεύσουν τα τουρκικά UAV.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πόσα Osa-AKM αναβαθμίστηκαν και κατά πόσον ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός έλαβε μαζική κλίμακα.

Προφανώς οι τόσο μεγάλες απώλειες για τους αρμενικούς Osa-AKM δείχνουν πως δεν είχε γίνει η αναβάθμισή τους.

Μία εξέλιξη που αποτελεί καμπανάκι για την εξέλιξη των ελληνικών αντίστοιχων οπλικών συστημάτων. Sprorttime.gr

Σχόλια