Η αποστολή του Oruc Reis στο Καστελόριζο και η δήλωση Μητσοτάκη περί καβγά με την Τουρκία

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, βρίσκεται ακόμη έξω από την Αττάλεια, έτοιμο να αποπλεύσει για την περιοχή που δέσμευσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με NAVTEX η Τουρκία!

Περιοχή που εκτείνεται από το Καστελόριζο, περνά από τη Ρόδο και φθάνει μέχρι ανατολικά της Κρήτης!

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο κλίμα “αποκλιμάκωσης” και την “προσμονής” όπως έλεγε η Αθήνα για την έναρξη “διερευνητικών συνομιλιών”. Η δικαιολογία που επικαλείται η τουρκική πλευρά είναι ότι “η Ελλάδα δεν κάνει τα βήματα που πρέπει” και μ΄ αυτό εννοούν ότι κακώς εκδίδαμε …NAVTEX για ασκήσεις σε Χίο και Μυτιλήνη. Αστειότητες…

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ που προφανώς δόθηκε πριν από τη νέα NAVTEX, δηλώνει ότι “δεν ψάχνω καβγά αλλά…”, μιλώντας σε πρώτο ενικό. Τώρα μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι μάλλον δύσκολες.

Πρώτο θέμα σ΄ όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων στην Τουρκία, η νέα έξοδος του σεισμογραφικού Oruc Reis νότια του Καστελόριζου απο σήμερα στις 06.00 το πρωί ως τις 22 Οκτωβρίου με τη νέα Navtex που εξέδωσε προκλητικα η Άγκυρα τις πρώτες πρωινές ώρες και λίγες μέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Αθήνα
« H Τουρκία συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφουν οι τουρκικές ιστοσελίδες σε πανομοιότυπο τηλεγράφημα. «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, το οποίο ειχε διακόψειτην έρευνά του για εργασίες συντήρησης, ξεκινά και πάλι τις εργασίες έως τις 22 Οκτωβρίου» προστίθεται στο τηλεγράφημα.
Η NAVTEX, που εκδόθηκε για το Oruç Reis, θα τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 της 12ης Οκτωβρίου έως τις 21:00 στις 22 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται από δυο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

militaire.gr

 

Σχόλια