Σάρλ Μισέλ: Oρισμένες αντιπροσωπείες θα θέσουν το ζήτημα της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιδίωξη είναι η συμπερίληψη παραγράφου στο κείμενο των συμπερασμάτων, ή μια ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο "πρέπει να καθίσταται η προοπτική των κυρώσεων πιο απτή", υποστήριξε διπλωμάτης που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες για τους στόχους της Ελλάδας στη Σύνοδο.

Η εξαγγελία της συζήτησης έγινε όταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος για τη δεύτερη μέρα των εργασιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιγράφοντας τα χθεσινά θέματα στα οποία οι 27 έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα και τη σημερινή ατζέντα, αφού τοποθετήθηκε για τις σχέσεις με την Αφρική δήλωσε ότι "θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα, ορισμένες αντιπροσωπείες θα θέσουν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο το πλαίσιο των νέων εξελίξεων στην περιοχή".

Προτάσεις για το περιεχόμενο της παραγράφου ή δήλωσης, έχουν κατατεθεί και θα εξεταστούν από τους ηγέτες. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες επιθυμούν να τηρηθεί η δέσμευση της 1η Οκτωβρίου για περίοδο αξιολόγησης ως το Δεκέμβριο και αποφάσεις τότε, ενώ θα συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

Σχόλια