FAZ : Συνεχίζεται ο στρατιωτικός διάλογος στο ΝΑΤΟ, υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο Στρατιωτικής Επιτροπής, με hot lines & ξεχωριστές ζώνες πτήσεων...!

Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου στο ΝΑΤΟ ανακoινώθηκε και από τις δύο πλευρές, πως έχουν συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό αποφυγής στρατιωτικών συγκρούσεων. 

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)...


Τα νέα συνέπεσαν - καλά ενορχηστρωμένα - με τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με τη στρατηγική τους απέναντι στην Τουρκία.  

"Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε περαιτέρω τον μηχανισμό", δήλωσε ο Stoltenberg τη Δευτέρα στην Άγκυρα. Ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης. 

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται μια μόνιμη «ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή-hot line» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την κίνηση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών. Υπήρξε μια άμεση σύνδεση και παλαιότερα. Ωστόσο, η Τουρκία απενεργοποίησε την σύνδεση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. 

Προς το παρόν, αυτό είναι πρωτίστως ένα συμβολικό βήμα, εξάλλου, και οι δύο χώρες έχουν αποσύρει τα πολεμικά τους πλοία από τα αμφισβητούμενα ύδατα, λέει η FAZ. 

Ωστόσο, θα μπορούσαν πλέον να συνάψουν συμφωνίες σχετικά με την «αποσυμπίεση» στον εναέριο χώρο, για παράδειγμα μέσω ξεχωριστών ζωνών πτήσης και σταθερών ηλεκτρονικών σημάτων. Ένας Τούρκος και ένας Έλληνας ναύαρχος θα συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες υπό την αιγίδα της συμμαχίας αυτή την εβδομάδα. Ο διάλογος συντονίζεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τον Αμερικανό Αντιπτέραρχο Scott Kindsvater. Ο Στόλτενμπεργκ τους πλαισιώνει τακτικά μιλώντας στους πολιτικούς ηγέτες.

Σχόλια