Deutsche Welle : Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο επισημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει επίσημα εισηγηθεί κυρώσεις στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας αλλά επιμένει σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης. Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο επισημαίνει ότι η Αθήνα δεν έχει επίσημα εισηγηθεί κυρώσεις στις Βρυξέλλες.

Στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί μεν το θέμα της Τουρκίας εφόσον το θέτουν Ελλάδα και Λευκωσία, αλλά δεν πρόκειται να αποφασισθούν κυρώσεις, εκτιμά κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα ακολουθηθεί η ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την Άγκυρα, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Δεν νομίζω», δήλωσε η ίδια πηγή, «ότι δύο εβδομάδες αργότερα θα έχουν αλλάξει όλα πλήρως».  

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει άλλωστε επίσημα μέχρι στιγμής ούτε η Αθήνα και ούτε η Λευκωσία. Η ευκαιρία να τεθεί την Τρίτη το ζήτημα, στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τις Συνόδους, δεν αξιοποιήθηκε. Χθες πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει στην Αθήνα παρουσία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι θα ζητήσει από τη Σύνοδο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Το Βερολίνο επιμένει στο διάλογο

Χωρίς περιστροφές, η ίδια πηγή καταδίκασε της πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο (άνοιγμα των Βαρωσίων) και στα ανοιχτά του Καστελόριζου (είσοδος του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis»). Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Άγκυρα συμπεριφέρεται κατά αυτό τον τρόπο. Οπωσδήποτε οι τουρκικές ενέργειες «κάθε άλλο παρά προωθούν το διάλογο» της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπλήρωσε. «Ο καθένας γνωρίζει ότι συνομιλίες μπορεί να διεξαχθούν μόνο όταν επικρατεί ένα συνετό κλίμα. Αυτό συνεπάγεται να μην προκαλείς τον άλλο», τόνισε η γερμανική πηγή. 

Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη ενός διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. «Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι μια από τις προϋποθέσεις για αυτό το διάλογο είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Γερμανία επιμένει σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την έναρξη διαλόγου της Άγκυρας με Αθήνα και Λευκωσία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, Deutsche Welle

 

Σχόλια