Μακρόν : Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής-Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό: «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω εδώ, αλλά θεωρώ βέβαιο ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας (της ΕΕ) υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Τουρκία δεν προβλέπονταν να συζητηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί εξετάστηκε διεξοδικά στην προηγούμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών (1-2 Οκτωβρίου), οι οποίοι είχαν υιοθετήσει τη λεγόμενη διπλή προσέγγιση, περιμένοντας δείγματα γραφής από την Άγκυρα μέχρι το επόμενο ραντεβού τον Δεκέμβριο, οπότε πρόκειται να καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, η νέα έξοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο σε συνδυασμό με την αρνητική στάση της Τουρκίας στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλάζει τον προγραμματισμό, δεδομένου ότι μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Κύπρου, προφανώς όπως προκύπτει και από τη δήλωση του κ. Μακρόν και άλλων χωρών, το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου για συζήτηση.

Σχόλια