Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τμήμα των Βαρωσίων

Την οργισμένη αντίδραση της Κυπριακής κυβέρνησης προκαλεί η ανακοίνωση που έκαναν στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη.

Άκρως απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις εξαγγελθείσες σήμερα τουρκικές ενέργειες σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την Τρίτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Για την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Σ.Α., να συζητηθεί στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρο να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Στις επαφές της και με τα μόνιμα και άλλα μέλη, όπως και τη Γραμματεία, η Κύπρος ζητά να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για ανάκληση της απόφασης.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε για όσα έκανε για το θέμα των Βαρωσίων, ξεκινώντας με το τηλεφώνημα προς τον κ. Ακιντζί την Παρασκευή και με τηλεφώνημα προς την Άγκυρα. Παράλληλα είπε ότι με προσωπικές του οδηγίες η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κι ο βοηθός ΓΓ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Λακρουά είχαν συνομιλίες με τους κ. Τατάρ και Οζερσάι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκου Κούσιος, τονίζεται ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη».

«Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οξεία αντίδραση και από την Αθήνα

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. «Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.

Γ.Γ. ΟΗΕ: Να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες

Τη αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, αναφέρει ο ΓΓ του στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε για τα Βαρώσια.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο twitter, υπογραμμίζει ότι οι ανακοινώσεις και οι εξελίξεις για τα Βαρώσια μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και να μην δημιουργούνται μεγαλύτεροι διχασμοί», σημείωσε. Euronews

 

Σχόλια