Αναστολή τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας ζητά η Ελλάδα

Όσο αυξάνεται η ένταση την Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να προαναγέλλει και γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο αν το Όρουτς Ρέις εντοπίσει κοίτασμα, η Αθήνα συνεχίζει τις κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Την Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι το Όρουτς Ρέις θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο.


Σχόλια