Ακύρωση ασκήσεων στις εθνικές επετείους Ελλάδας-τουρκίας


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρόκειται να ακυρώσουν τις ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα τις εθνικές αργίες. 

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους μετά την προεδρία τηλεσυνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου οι δύο χώρες το ανακοίνωσαν. 

«Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, βοηθούν στη μείωση των κινδύνων πρόκλησης περιστατικών και ατυχημάτων». 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος για να συμπέσει με τους εορτασμούς της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου. Η Τουρκία αντέδρασε δηλώνοντας ασκήσεις στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ελπίζει πως η ακύρωση των Πολεμικών παιγνίων θα έχει θετική επίδραση στις γερμανικές μεσολαβητικές προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτές οι εντάσεις ξέσπασαν το καλοκαίρι και δημιούργησαν φόβους ότι ενδέχεται να ξεσπάσει ανοιχτή σύγκρουση για τα δικαιώματα θαλάσσιας έρευνας. 

Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει τις δύο χώρες να δημιουργήσουν ένα σύστημα για την αποφυγή ένοπλων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας, και οι συνομιλίες συνεχίζονται για τη διεύρυνση του συστήματος διασφάλισης.

Σχόλια