Ρωσία : Μπορεί να μεσολαβήσουμε αν το ζητήσουν Ελλάδα - Τουρκία

Για την πιθανότητα να μεσολαβήσει η Ρωσία στη διαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από αίτημα των δύο χωρών, μίλησε ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, παραχώρησε συνέντευξη στα ΝΕΑ και μίλησε μεταξύ άλλων, για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τη στάση της χώρας του απέναντι σε αυτή τη διαμάχη. 

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με κάποια ανησυχία βέβαια. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν εύκολος συνέταιρος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει για το αν η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία έναντι της Ελλάδας, τονίζει πως η χώρα του δεν επεμβαίνει στην πολιτική καμίας χώρας και πως απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένη ανησυχία.

Απαισιόδοξος, εμφανίστηκε και για την επίλυση του Κυπριακού, μετά και τις εκλογές στα Κατεχόμενα, όπου ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναδείχθηκε ο Ερσίν Τατάρ.

«Φοβάμαι ότι επιδεικνύει, πρώτον, ότι το κλειδί της λύσης παραμένει στην Άγκυρα. Δεύτερον, οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό με τις προσπάθειες ανοίγματος των Βαρωσίων οδηγούν την υπόθεση προς επικίνδυνη κατεύθυνση.

Ο ίδιος τόνισε πως η σημερινή τουρκική ηγεσία πιέζεται πολύ δύσκολα και σχολίασε την πιθανότητα η χώρα του να μεσολαβήσει στη διαμάχη με τη χώρα μας.

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, μας καλέσουν να μεσολαβήσουμε, μπορεί να το εξετάσουμε. Όμως δεν το κάνουν.

Δεν απέκλεισε θερμό επεισόδιο και στηλίτευσε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.

«Η ΕΕ διστάζει να προχωρήσει σε πιο σκληρή πολιτική εναντίον της Τουρκίας διότι η Τουρκία κρατά την Ευρώπη από τον λαιμό με τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες».

Τέλος, σημείωσε πως είναι δικαίωμα κάθε χώρας που έχει υπογράψει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK

Σχόλια