Έφοδος στις εκκλησίες για τις αμβλώσεις στην Πολωνία

Έχουν μεγάλη παράδοση στην Πολωνία οι κινητοποιήσεις κατά των περιορισμών στην άμβλωση. Αλλά αυτό που συνέβη το Σαββατοκύριακο στον καθεδρικό ναό του Πόζναν δεν έχει προηγούμενο: περίπου είκοσι γυναίκες και άνδρες, νεαρής ηλικίας, εισέβαλαν στην εκκλησία και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Με πλακάτ και ντουντούκες διέκοψαν τη λειτουργία ή μάλλον ανάγκασαν τον καθολικό ιερέα να τη διακόψει.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας. Στα πλακάτ των διαδηλωτών αναγράφονταν συνθήματα όπως «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Κόλαση για τις γυναίκες» ή ακόμη «Ας προσευχηθούμε για το δικαίωμα στην άμβλωση». Άγνωστοι έγραψαν σε ναούς με σπρέι συνθήματα όπως «Η άμβλωση είναι εντάξει» ή «Αμβλώσεις χωρίς σύνορα». Στο Πόζναν, αλλά και σε ένα προάστιο της Βαρσοβίας κάποιοι βεβήλωσαν μνημεία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’, σπάζοντας το απόλυτο ταμπού, καθώς ο πρώτος Πολωνός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας τιμάται μέχρι σήμερα ως εθνικός ήρωας.

Η επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Κινητοποιήσεις στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας

Κινητοποιήσεις στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας

Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κατεβαίνουν στους δρόμους, ζητώντας να αποκατασταθεί το δικαίωμα στην άμβλωση. Όλα ξεκίνησαν με μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας την περασμένη εβδομάδα, με την οποία επιβάλλονται πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τις αμβλώσεις. Τη σχετική προσφυγή υπέγραφε ομάδα υπερσυντηρητικών βουλευτών, η οποία ήθελε να αποφύγει την επίπονη προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας μέσω του Κοινοβουλίου και προτίμησε να απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πολλοί ανέμεναν ότι η απόφαση των δικαστών θα ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος PiS και, κατά συνέπεια, με τη γραμμή της Καθολικής Εκκλησίας. Εδώ και πολλά χρόνια οι δικαστές που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρούνται απολύτως πιστοί στο συντηρητικό κόμμα- αποτέλεσμα μίας «δικαστικής μεταρρύθμισης» που ποδηγετεί τη δικαιοσύνη και την οποία η ΕΕ επικρίνει ως υπονομευτική για τη Δημοκρατία στην Πολωνία. DW

 

Σχόλια