Στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσέφυγε η Λευκωσία για τα Βαρώσια


Στις 11 το πρωί θα ανοίξει το σημείο διέλευσης στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων για να πάνε οι πολίτες προς το παραλιακό μέτωπο και στις 16.00 θα επισκεφθεί την περιοχή ο "πρωθυπουργός" και υποψήφιος "πρόεδρος", Ερσίν Τατάρ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Τουίτερ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η σιδερένια συρόμενη πύλη στον δρόμο απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, θα ανοίξει για το κοινό στις 11. Η ιστοσελίδα του "Μπαϊράκ" αναφέρει ότι θα γίνει στις 16.00, όμως τότε είναι η ώρα που ο κ. Τατάρ θα επισκεφθεί την περιοχή.

Και όλα αυτά σε μια νέα προκλητική κίνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για να στηρίξει τον Ερσίν Τατάρ στις «εκλογές» της Κυριακής στα κατεχόμενα, στην αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση που έγινε την Τρίτη στην Άγκυρα αποτελεί μια κίνηση τακτικής από πλευράς Τουρκίας που θέλει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

Από την άλλη η Λευκωσία προβαίνει στις δικές της κινήσεις τακτικής, επίσης με φόντο το Βαρώσι και με γνώμονα τις πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό. Προβαίνει σε μια ελεγχόμενη αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις επιλέγοντας, όπως και ο διεθνής παράγοντας να κρατηθούν σχετικά χαμηλοί τόνοι. Κι αυτό γιατί όπως δηλώνεται παρασκηνιακά είναι πως «υψηλοί τόνοι αυτή τη στιγμή μόνο κέρδος θα δώσουν στην Τουρκία» αλλά και τον Ερσίν Τατάρ.

Η κυπριακή κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη μετά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση» η οποία από την μια να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και από την άλλη να στέλνει μήνυμα για τις μετά τις «εκλογές» εξελίξεις στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου η Κύπρος κινείται τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στις πρωτεύουσες των 5 του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης.


Σχόλια