Καταδίκασε η ΕΕ τις «απαράδεκτες» προκλήσεις της Άγκυρας...αλλά χωρίς λήψη μέτρων

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν χθες Πέμπτη χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες» τις προκλήσεις και τη ρητορική της Άγκυρας αλλά δεν αποφάσισαν τη λήψη κανενός μέτρου πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας των χθεσινών εργασιών μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η Γαλλία επιδιώκει να υπάρξουν κυρώσεις από πλευράς ΕΕ για τις επιθέσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο προσάπτεται «ισλαμοφοβία» διότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σκιτσάρεται ο Μωάμεθ κατά τη διάρκεια της απότισης φόρου τιμής σε γάλλο εκπαιδευτικό ο οποίος δολοφονήθηκε από τζιχαντιστή επειδή επέδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική (της), που είναι εντελώς απαράδεκτες», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, η οποία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΕ είχε αποφασίσει να εργαστεί με βάση δύο σενάρια, ένα «θετικό» κι ένα «λιγότερο θετικό», θύμισε ο Βέλγος. «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον θετικό δρόμο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό τον Δεκέμβριο», κατέληξε.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί προοδευτικά από πέρυσι, εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών τους για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ένταση είναι επίσης υψηλή στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τόσο τα θαλάσσια σύνορα όσο και τα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Euronews

Σχόλια