Διαμαρτυρία Αρμενίων-Αμερικανών έξω από εταιρείες που προμηθεύουν την τουρκία με αμυντικό υλικό

Μια ομάδα Αμερικανών-Αρμενίων ακτιβιστών πραγματοποίησε χθες διαμαρτυρία κοντά στο Carlsbad, έδρα της εταιρείας ViaSat στην Καλιφόρνια, απαιτώντας από την εταιρεία να σταματήσει την πώληση εξοπλισμού δορυφορικών συστημάτων στην Τουρκία. 

Το 2006, η ViaSat επιλέχθηκε ως προμηθευτής του τερματικού MID (Multifunctional Information Distribution System) για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Το 2015, η Via Sat υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης (MoU) με την εταιρεία Aydin Yazilim ve Elektronik San (Ayesas) με έδρα την Τουρκία για την ανάπτυξη προϊόντων και στρατιωτικών  εφαρμογών. 

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν προϊόντα ViaSat και συστήματα νεπικοινωνίας για τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 και Anka-S. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους ότι τα προϊόντα ViaSat χρησιμοποιούνται από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh. 

Οι συζητήσεις μεταξύ των διαδηλωτών και ενός εκπροσώπου της εταιρείας οδήγησαν στη ViaSat, να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναστείλει τις προμήθειες προς την Τουρκία και σύντομα θα απευθυνθεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, απαιτώντας έρευνα για το πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τις τεχνολογίες της. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, ο αξιωματούχος της ViaSat εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όλων των θυμάτων, καταδίκασε τη χρήση όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, επιμένοντας ότι η εταιρεία δεν γνώριζε ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αμάχων και βομβαρδισμών νοσοκομείων. "Είμαι ευγνώμων για αυτήν την ειρηνική διαδήλωση. Ελπίζω ότι οι φωνές σας θα ακουστούν και αυτή η τρομοκρατία, αυτή η γενοκτονία θα σταματήσει. Ο Θεός να σας ευλογεί, οι προσευχές μου είναι μαζί σας", δήλωσε ο Πρόεδρος της ViaSat Ken Peterman στους διοργανωτές διαμαρτυρίας. 

H "ViaSat" θα κάνει μια επίσημη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες. Αρμένιοι ακτιβιστές πραγματοποίησαν επίσης διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα Lockheed Martin στο Λούισβιλ του Κολοράντο. Το αίτημά τους ήταν το ίδιο: ακύρωση στρατιωτικών συμβάσεων με την Τουρκία και διακοπή της παροχής στρατιωτικών τεχνολογιών στην Τουρκία.

Σχόλια