Την Παρασκευή στο τέλος της συνόδου κορυφής και μετά την εξάντληση της ατζέντας...θα συζητηθεί το θέμα της τουρκίας

Ξεκινάει σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών, η διήμερη τακτική Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με φυσική παρουσία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με προσωπική επιλογή του Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που προέκρινε τη φυσική παρουσία έναντι της ψηφιακής συνεδρίασης, μεταξύ άλλων εξετάζοντας και τους όρους υγειονομικής ασφάλειας που μπορούν να τηρηθούν.

Η αναμενόμενη συζήτηση για την Τουρκία, η παρουσία του Ορούτς Ρέις νότια του Καστελόριζου και το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, τοποθετείται την Παρασκευή στο τέλος της συνάντησης και αφού εξαντληθεί η ατζέντα. Διπλωμάτες όμως δεν αποκλείουν "impromptu" τοποθέτηση του Κ.Μητσοτάκη την Πέμπτη για να δοθεί χρόνος για προετοιμασία γραπτών συμπερασμάτων.

Τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει γραπτά συμπεράσματα σε σχέση με την Τουρκία, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες

"Ναι αναμένουμε ότι τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει να υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα για την Τουρκία, αλλά όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία, συνεπώς θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση”, είπε.

“Αναμένω μια αντιπροσωπεία να θέσει το θέμα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλες. Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά γενική ομολογία υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι άδικο, αλλά πρέπει να διεξαχθεί η συνεδρίαση για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση”, πρόσθεσε.

"Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την Τουρκία", ανέφερε. 

Euronews

 

Σχόλια