Η Νότια Κορέα αποσύρει 103 Ε/Π Black Hawk -Ευκαιρία για την Αεροπορία Στρατού;

Ο οργανισμός αμυντικών εξοπλισμών της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να αντικαταστήσει το στόλο των ελικοπτέρων (Ε/Π) Sikorsky UH-60 "Black Hawk", που πετάει ο Στρατός της Ν. Κορέας, με ελικόπτερα KUH-1 Surion που αναπτύχθηκαν από την Korea Aerospace Industries. 

Ο εκπρόσωπος Χαν Κι-χο του κόμματος της Λαϊκής Δύναμης της αντιπολίτευσης δημοσιοποιεί το σχέδιο, εν όψει κοινοβουλευτικού ελέγχου της διαχείρισης του Προγράμματος Αμυντικών εξοπλισμών, (DAPA), την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το DAPA αποφάσισε να αποσύρει 103 ελικόπτερα UH-60P, αναστρέφοντας τα σχέδια αναβάθμισης των υπόψη Ε/Π, το οποίο πετάει για περίπου δύο δεκαετίες. «Τα σχέδια αναβάθμισης UH-60 ανακλήθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους ξαφνικά», δήλωσε ο Χαν, συνταξιούχος στρατηγός στρατού τριών αστέρων, επικαλούμενος μια μελέτη σκοπιμότητας που διεξήγαγε το κρατικά χρηματοδοτούμενο Ινστιτούτο αμυντικών αναλύσεων της Κορέας. «Αντ 'αυτού, το υπουργείο άμυνας επέλεξε πρόσθετη παραγωγή ελικοπτέρων Surion». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτό θα κοστίσει περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια γουόν (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την παραγωγή περίπου 130 ελικοπτέρων  Surion, κόστος που είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερο από την τιμή των αναβαθμίσεων UH-60.

Σχόλια