Ισχυρή ασπίδα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα με το σχέδιο για "Air Superiority" της Πολεμικής Αεροπορίας

Του Κώστα Σαρικά

Όσο προχωρούν οι διαδικασίες για την απόκτηση των μαχητικών Rafale, υπάρχουν ανοιχτά ακόμα τρία «μέτωπα» για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Μπορεί όλα τα φώτα να έχουν πέσει τους τελευταίους δύο μήνες στην απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των Γαλλικών μαχητικών Rafale όμως το Επιτελείο προχωρά αθόρυβα μεν αλλά ουσιαστικά για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών «φτερών».

Kαι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους είναι πυρετώδεις η HAF «χτυπά» σε τουλάχιστον τρία ακόμη «μέτωπα».

-Αναβάθμιση των 84 F-16 block 52 adv σε Viper σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

-Απόκτηση νέων όπλων για τις «οχιές».

-Επιτάχυνση της συντήρησης των Mirage και αύξηση της διαθεσιμότητας στα «Δελταπτέρυγα».

Στην Τανάγρα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το πρώτο πρωτότυπο μαχητικό F-16 σε διαμόρφωση Viper από τους τεχνικούς της ΕΑΒ και τους Αμερικανούς της Lockheed Martin. Στο μαχητικό έχουν ήδη τοποθετηθεί όλα τα νέα απάρτια και ξεκινούν οι δοκιμές στο έδαφος από τα εξειδικευμένα στελέχη οι οποίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Στόχος είναι τον πρώτο μήνα του 2021 το πρωτότυπο F-16 αναμένεται να πετάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές και να δοθεί το «πράσινο» φως για να «ανοίξει» η γραμμή παραγωγής στην Τανάγρα. Και εκεί είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη ΗΑF με δεδομένα τα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης που φαίνεται να αντιμετωπίζει η ΕΑΒ. Τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και η κατασκευάστρια εταιρία δεν επιθυμούν την παραμικρή καθυστέρηση ώστε μέσα στο 2021 τα F-16 τα οποία θα αναβαθμιστούν να αρχίσουν να μπαίνουν στους προβλεπόμενους αριθμούς στα υπόστεγα για τον εκσυγχρονισμό τους.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΑ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήδη βρίσκονται τρία νέα διαφορετικά όπλα που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των απόστολών τις οποίες θα κληθούν να αναλάβουν οι «οχιές».

Οι Αμερικανοί όχι μόνο εμφανίζονται θετικοί αντίθετα με τις φήμες περί άρνησης σχετικά με την παραχώρηση των αντιπλοϊκών πυραύλων AGM-84 Harpoon αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δώσει στο Ελληνικό επιτελείο και τιμές για την παραχώρηση των πυραύλων. Πρόκειται για υπερσύγχρονοθα πυραύλους αντίστοιχους των AM-39 Exocet τους οποίους ήδη διαθέτει η ΠΑ για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές το οποίο μπορεί να αγγίξει στην πιο αναβαθμισμένη έκδοση ακόμα και τα 300 χλμ.

Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Με την απόκτηση των Rafale τα οποία θα εξοπλιστούν με ότι καλύτερο διαθέτει το Γαλλικό οπλοστάσιο όπως οι Meteor, οι Scalp και οι Μica, τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper και την ενίσχυσή τους με νέα όπλα η HAF αποκτά απόλυτη κυριαρχία, Air Superiority όπως τονίζει εμφατικά ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Στις θετικές εξελίξεις προστίθεται και η σταδιακή αύξηση στις διαθεσιμότητες των Mirage αφού ήδη τα πρώτα ανταλλακτικά έφτασαν στη «φωλιά» των «Δελταπτέρυγων» στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Ήδη όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες εβδομάδες δύο Mirage προστέθηκαν στην επιχειρησιακή δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

newpost.gr

Σχόλια