Πώληση μέχρι και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με σύμβουλο την Goldman Sachs


Σειρά στο επενδυτικό πρόγραμμα παίρνουν οι «έξυπνοι μετρητές» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ρολόγια της ΔΕΗ

Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα ρυθμισμένα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι σημαίνει ρυθμισμένα έσοδα; Τα έσοδα και άλλες παράμετροι της λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ ρυθμίζονται με αποφάσεις της ΡΑΕ, καθώς η εταιρία είναι μονοπώλιο. Με την απόφαση αυτή ανοίγει, πάντως, ο δρόμος ώστε να πωληθεί μειοψηφικό ποσοστό (ως και 49%) του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα έχει αυξημένο ρόλο στη διοίκηση. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί με τον ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης και το 24% αποκτήθηκε από την κινεζική State Grid.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει ότι μέσω της μερικής ιδιωτικοποίησης ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ ως το 2024. Περισσότερα από τα μισά αφορούν τους «έξυπνους μετρητές» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ρολόγια της ΔΕΗ. Το έργο των «έξυπνων μετρητών» εξαγγέλλεται επί χρόνια αλλά δεν προχωρά, καθώς απαιτούνται πολύ μεγάλα κεφάλαια. Αν προχωρήσει, θα δοθεί μάχη για το τεράστιο συμβόλαιο μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων.

Σοβαρές ανάγκες αναβάθμισης έχει και το υπόλοιπο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό βλαβών και διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Εντός του εξαμήνου

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ μέσα
στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε εντός του εξαμήνου να έχει επιλεγεί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το μειοψηφικό ποσοστό.
Ο κ. Χατζηδάκης έχει υποστηρίξει ότι «το Νοέμβριο ξεκινά η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Θα προχωρήσει γρήγορα και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη».

Σύμβουλος της ΔΕΗ για τον διαγωνισμό είναι η Goldman Sachs.

Θέμα ημερών είναι και η εκκίνηση των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, στους οποίους οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης του συνόλου της προβληματικής και καταχρεωμένης βιομηχανίας σιδηρονικελίου.

Σχόλια