Zeit : «Η Γερμανία και η Ελλάδα ζουν σε διαφορετικούς κόσμους»


Μια διαφορετική αποτίμηση της κατάστασης στη Λέσβο και στο πώς τη βλέπουν Έλληνες και Γερμανοί, με φόντο την Τουρκία, παρουσιάζει σχόλιο της Zeit, το οποίο σημειώνει τα εξής: 

«Όταν οι Γερμανοί κοιτάζουν τη Λέσβο, σκέφτονται τη δυστυχία των προσφύγων και τις τρομερές πυρκαγιές στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας. Όταν η ελληνική κυβέρνηση κοιτάζει τη Λέσβο, αρχικά σκέφτεται την απειλούμενη ασφάλεια της Ελλάδας και στη συνέχεια των προσφύγων. Αυτή η σειρά πρόσληψης των γεγονότων φαίνεται σκληρή για πολλούς Γερμανούς. Αντιθέτως, πολλοί Έλληνες δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Γερμανοί, που επέδειξαν τόσο ρεαλισμό και σκληρότητα στην ευρωκρίση, δεν θέλουν να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση. Για άλλη μια φορά, οι Γερμανοί και οι Έλληνες ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί για τους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, ένας τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας στη μέση του ομορφότερου τόπου για διακοπές»

Ωστόσο, όποιος θέλει πραγματικά να βοηθήσει στη Λέσβο θα πρέπει, εκτός από τη συνεχή προσφορά υποδοχής μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία, να κατανοήσει επίσης την επισφαλή κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη Μεσόγειο. 

Για τους Έλληνες, το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο η θάλασσα, από την οποία έρχονται πρόσφυγες. 

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί για τους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, ένας τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας στη μέση του ομορφότερου τόπου για διακοπές...

Σχόλια