Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Το παρασκήνιο γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα τρέξουν με fast track διαδικασίες

Του Κώστα Σαρικά
Το Newpost.gr παρουσιάζει το παρασκήνιο γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα
τρέξουν με fast track διαδικασίες. Στη λίστα της Αθήνας Rafale, Mirage, τορπίλες και αναβαθμίσεις

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες είναι αλλεπάλληλες. Με ογκώδεις φακέλους στα χέρια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώνουν αναλυτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προετοιμάζουν το FAST TRACK εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς την παραμικρή πλέον χρονοτριβή.


Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει την ‘’κάνουλα’’ των πιστώσεων και να προχωρήσει σε μελετημένη μεν αλλά γενναία ενίσχυση της Άμυνας ‘’λύνει’’ τα χέρια του Γενικού Επιτελείου έπειτα από τουλάχιστον μια δεκαετία απλής διαχείρισης η οποία άφησε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην τύχη τους την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται σαν ‘’αστακός’’ και αυξάνει τις απειλές.


Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται σε δύο ‘’μέτωπα’’. Τι μπορεί να γίνει άμεσα ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες αλλά και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με συμφωνίες οι οποίες μπορούν να ‘’τρέξουν’’ μέσα στους επόμενους μήνες. Η πρώτη λίστα που μελετούν κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία αφορά τις άμεσες ανάγκες και των τριών επιτελείων.


Η περιβόητη πλέον συντήρηση των 44 Γαλλικών Mirage φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων με δεδομένη την απίστευτη καθυστέρηση η οποία έχει προκύψει όχι μόνο εξαιτίας των γραφειοκρατικών μηχανισμών στη Γαλλία αλλά ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα. Τα Mirage 2000 αλλά κυρίως τα 2000-5 αποτελούν βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος όπως τονίστηκε στον πρωθυπουργό αφού μεταφέρουν κρίσιμα όπλα όπως οι Exocet και οι Scalp. Οι διαθεσιμότητες παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την ώρα που 44 Mirage φορτωμένα με όπλα θα αποτελούσαν μοναδικό πλεονέκτημα στη ‘’φαρέτρα’’ της αποτροπής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία δίνοντας άμεσες εντολές


Σχεδόν ανάλογη είναι και η υπόθεση με τις τορπίλες βαρέων τύπου τις οποίες θα έπρεπε εδώ και χρόνια να φέρουν στο οπλοστάσιό τους τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Το ποσό για την απόκτησή τους σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό παλιότερων τορπιλών δεν ξεπερνά τα 100 εκ ευρώ. Οι τορπίλες οι οποίες αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των πιο ισχυρών ίσως συμβατικών υποβρυχίων παγκοσμίως αποφασίστηκε να παραγγελθούν άμεσα.

Με Fast Track διαδικασίες θα προχωρήσουν και τουλάχιστον δύο προγράμματα αναβάθμισης κρίσιμων οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς τα οποία έχουν ‘’παγώσει’’ εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A+ τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας αλλά και των εκτοξευτών M270 MLRS οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα των μεγάλων ακριτικών νησιών.

Ταυτόχρονα με τις άμεσες προτεραιότητες φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για να βρεθεί διέξοδος στο ζήτημα τις αγοράς νέων φρεγατών. Η διαδικασία φαίνεται ότι ξεκινά για μια ακόμη φορά από μηδενική βάση καθώς οι Γαλλικές Belhara έχουν χάσει έδαφος ενώ έχουν πέσει τουλάχιστον τρεις προτάσεις στο τραπέζι από τρεις διαφορετικές χώρες για παραγγελία καινούργιων πλοίων. Αυτό όμως που φαίνεται να προχωρά για το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ και μάλιστα δομικός αφού το κόστος θα πλησιάζει το μισό δις ευρώ.


Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale όχι απλά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ήδη μια πρώτη συμφωνία για την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων τα οποία θα ακολουθήσουν σταδιακά τουλάχιστον 8 καινούργια.


newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.