Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

Euronews:Το Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Βίντεο)

Το Νοέμβριο αναμένεται αν όλα πάνε καλά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Η φαρμακευτική βιομηχανία εργάζεται σκληρά, προστατεύοντας ταυτόχρονα την… πλάτη της σε περίπτωση αγωγής.
Ρήτρες συμπεριλαμβάνονται στις συμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να μοιράζονται την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
«Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό και γι 'αυτό έχουμε συμπεριλάβει σε αυτές τις συμβάσεις ορισμένες δυνατότητες αποζημίωσης των εταιριών που παράγουν εμβόλια σε περίπτωση ορισμένων ευθυνών», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Λοονέλα.
Ο φαρμακευτικός κλάδος ισχυρίζεται ότι ο στόχος είναι να αποφευχθούν μακροχρόνιες διαφορές, οι οποίες θα λειτουργούσαν μάλιστα υπέρ των ασθενών.
«Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο το οποίο στη συνέχεια θα διαχειρίζονται και εάν υπάρχει μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, τότε οι πολίτες μπορούν να έχουν την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια γρήγορα», είπε ο Αντι Πάουρι Σμιθ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).
Οι ειδικοί καταγγέλλουν την έλλειψη διαφάνειας και θεωρούν σημαντικό να γνωρίζουν ακριβώς τι είδους διατάξεις υπάρχουν στις συμβάσεις. Η αξιοπιστία των εμβολίων διακυβεύεται ... σε μια εποχή που πολλαπλασιάζονται οι εκστρατείες κατά του εμβολιασμού.
«Δεν χρειάζεται να πούμε και να εξηγήσουμε ότι αυτό είναι θεμελιώδες για την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, για την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και για την ασφάλεια των ασθενών. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα ζητήματα που δεν πρέπει να διαπραγματευτούν ορισμένοι γραφειοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες», λέει ο Γιάννης Νάτσης από το Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με φαρμακευτικές εταιρείες εξ ονόματος των κρατών μελών ενόψει της επιτυχούς αγοράς εμβολίων υπό τις καλύτερες συνθήκες.
Έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία AstraZeneca για την απόκτηση 300 εκατομμυρίων δόσεων και έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες αγοράς εκ των προτέρων με τέσσερις ακόμη εταιρείες (Sanofi-GSK, Johnson and Johnson, Curevac και Moderna).
Τα κράτη μέλη θα έχουν δόσεις ανάλογες με τον πληθυσμό τους. Αλλά για μερικούς αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας με λίγους νικητές;
«Αυτό γα το οποίο εξακολουθώ να ανησυχώ είναι ότι τα πλούσια έθνη είναι σε θέση να κάνουν αυτές τις δεσμεύσεις για την αγορά μονομερώς, ενώ οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν αυτήν την επιλογή», λέει η Ελεν’ Τ Οεν, ειδικός στην πολιτική εμβολίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να το αποφύγει τη χρηματοδοτική συνεισφορά στο COVAX, ο μηχανισμός για την Παγκόσμια Διευκόλυνση Πρόσβασης στο Εμβόλιο φροντίζει ώστε να καταστεί διαθέσιμο παντού και σε όλους.
euronews Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.