Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η Αίγυπτος στέλνει ισχυρό μήνυμα στην τουρκία, με την εμβάθυνση σχέσεων με Ιορδανία & ΙράκΜια τριμερής σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Αμάν στις 25 Αυγούστου μεταξύ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ για την ανάπτυξη ενός 
διπλωματικού και οικονομικού μπλοκ ασφάλειας, σε μια εποχή που οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν επιταχυνόμενες περιφερειακές απειλές και οικονομικές επιπτώσεις μετά την πανδημία του κορονοϊού. 
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Aλ-Σίσι, ο Ιορδανός Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β 'και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι συμμετείχαν στη μονοήμερη σύνοδο
Η διάσκεψη κορυφής καθόρισε τον κοινό τριμερή συντονισμό στους τομείς της ενέργειας, ηλεκτρικής διασύνδεσης, των κύριων υποδομών και τροφίμων, περιελάμβανε συζητήσεις και συντονισμό για την ασφάλεια και τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και τέλος προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τη δήλωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας στις 25 Αυγούστου. 
Η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες στοχεύουν στην καθιέρωση μιας προσεχούς φάσης στρατηγικής ολοκλήρωσης, που θα βασίζεται στους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους, ενισχύοντας τους τομείς της οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας, επιπλέον της ενίσχυσης της πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας. 
Ο Σίσι υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των προσπαθειών μεταξύ των τριών χωρών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να αντισταθούν σε ξένες επεμβάσεις που αποσταθεροποιούν την αραβική ασφάλεια και τόνισαν την ανάγκη να τις σταματήσουν. 
Μίλησαν επίσης για αυξανόμενες προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικών λύσεων για τις κρίσεις στην περιοχή, ειδικά στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, σύμφωνα με κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε στο τέλος της συνόδου κορυφής. 
H Αίγυπτος χρησιμοποιεί αυτήν την τριμερή συμμαχία για να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα μείνει αδρανής απέναντι στις τουρκικές αποικιακές πολιτικές στην αραβική περιοχή. 

Μέσω της συμμαχίας τους, οι τρεις χώρες θέλουν να αντιμετωπίσουν το τουρκικό σχέδιο και να το αποτρέψουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.