Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Γουργουλιάνης: Προβλήματα στην άθροιση των "κρουσμάτων"

Του Κώστα Γουργουλιάνη*

Η σημερινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13240.

Θυμίζω ότι στις αρχές Μαρτίου γίνονταν μοριακοί έλεγχοι σχεδόν αποκλειστικά στους ασθενείς που προσέρχονταν στα νοσοκομεία. 
'Οσοι καταγράφονταν ως θετικοί νοσούσαν και άρα καλώς χαρακτηρίζονταν ως κρούσματα. 
Τώρα οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται σε ασυμπτωματικούς στα πλαίσια ελέγχων στην κοινότητα και κυρίως ιχνηλατήσεων. 
Άρα οι θετικοί που περιγράφονται ως κρούσματα στην πραγματικότητα είναι μολύνσεις. 
Έτσι εξηγείται και η ανίχνευση των μολύνσεων στις μικρότερες ηλικίες. 
Πρέπει στις επόμενες ανακοινώσεις να διαχωρίζονται όσοι κατά τη μοριακή διάγνωση είναι συμπτωματικοί ή όχι. 
Η μεταβολή των ασυμπτωματικών πχ σε ένα νομό είναι πολύτιμη πληροφορία για το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και ίσως για τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας που θα αναλάβουν την παρακολούθηση τους. 
Τότε και οι αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα θα βασίζονται σε ασφαλέστερα δεδομένα. 
Η μεταβολή του αριθμού των συμπτωματικών ασθενών θα βοηθήσει περισσότερο στην καλύτερη προετοιμασία των νοσοκομείων . 
Πιθανότατα και η ημερήσια μεταβολή της αναλογίας των συμπτωματικών προς τους ασυμπτωματικούς να δώσει μία ακόμα πληροφορία για την εξέλιξη και κυρίως τη βαρύτητα της πανδημίας.
 
*Καθηγητής Ιατρικής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.