Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Βιώσιμη λύση μόνο με διάλογο & διαπραγματεύσεις για τα επίμαχα θέματα

Ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο euronews ...

Έφη Κουτσοκώστα-Euronews:

Ήσασταν ιδιαίτερα σκληρή στα θέματα των εξωτερικών υποθέσεων και στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας, επίσης. Αλλά σχεδόν κάθε εκλογική διαδικασία στη Λευκορωσία από το 1996 ακολουθείται από κυρώσεις της ΕΕ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει; Και τώρα που βλέπουμε ότι ο Λουκασένκο στηρίζεται πλήρως από τη Ρωσία.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- Πρόεδρος Κομισιόν:

Τα κράτη μέλη, αυτήν τη στιγμή, συζητούν τις κυρώσεις για όσους είναι υπεύθυνοι για τη βία μετά τις εκλογές που δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, και όπου οι άνθρωποι βγήκαν ειρηνικά στους δρόμους. Αυτό που μάθαμε από αυτό είναι επίσης ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για τις περιπτώσεις που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιβάλουμε κυρώσεις ταχύτερα και, ως εκ τούτου, θα προτείνουμε, ως Επιτροπή, τον λεγόμενο Νόμο Magnitsky για να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το θέμα.

Έφη Κουτσοκώστα-Euronews:

Δεν βλέπουμε την ίδια αντίδραση όσον αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία, την οποία επίσης αναφέρατε και στην ομιλία σας. Πιστεύετε ότι οι ηγέτες θα πρέπει τώρα να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετικότητα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ή ανησυχείτε ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ;

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- Πρόεδρος Κομισιόν:

Προς το παρόν, διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Ήμουν πολύ σαφής ότι τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν την πλήρη αλληλεγγύη μας όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματα κυριαρχίας τους. Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή ότι υπάρχει πολλή συζήτηση στο παρασκήνιο, αυτό είναι καλό γιατί με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει βιώσιμη λύση μόνο εάν ξεκινήσει ξανά ο διάλογος και εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τα επίμαχα θέματα.

Έφη Κουτσοκώστα-Euronews:

Υπάρχουν ακόμη οι κυρώσεις στο τραπέζι;

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- Πρόεδρος Κομισιόν:

Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν συζητήθηκε σήμερα.

Έφη Κουτσοκώστα-Euronews:

Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.