Η τελευταία κουβέντα Αναστασιάδη: Να τιμωρηθεί η Τουρκία για να επιβληθούν μετά κυρώσεις στη Λευκορωσία


Σε ομιλία του στους ευρωβουλευτές στις 9 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν πολύ σαφής: 

Σύμφωνα με τον Josep Borrell, πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Όλοι στις Βρυξέλλες συμφωνούν με αυτήν την αυστηρή πρόταση, γράφει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο JeanPierre Stroobants.

Σήμερα, οι Είκοσι Επτά είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον λαό της Λευκορωσίας, να μην αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και να στοχεύσουν τους δράστες της καταστολής – χωρίς να αναφέρουν ρητά τον Λουκασένκο.

Ωστόσο, το σχέδιο κυρώσεων που βρίσκεται στο τραπέζι δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Επειδή ένας κόκκος άμμου εμποδίζει τον μηχανισμό: η επίμονη άρνηση της Κύπρου, επιβεβαιώθηκε ξανά την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με βάση τον κανόνα που υποχρεώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – αναμένεται να συνέλθει τη Δευτέρα 21 – να αποφασίζει ομόφωνα, οι Κύπριοι ηγέτες, στην πραγματικότητα, ζήτησαν να συνδέσουν τις κυρώσεις εναντίον του Μινσκ με άλλες που θα έπρεπε, σύμφωνα με αυτούς, να στοχεύουν την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αναζήτησης υδρογονανθράκων στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε, την Τετάρτη, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο οποίος επισκέφθηκε στη Λευκωσία για να προσπαθήσει να βρει συμβιβασμό, ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση παρά να απαιτήσει μέτρα κατά του τουρκικού καθεστώτος. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα για τα περιοριστικά μέτρα, που προβλέπονται κατά της δικτατορίας του Μινσκ.

Πρόβλημα: Η Γερμανία έχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης, η οποία της δίνει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο από το συνηθισμένο και η Angela Merkel αποφάσισε να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας από τη μία πλευρά, και της Κύπρου και της Ελλάδας από την άλλη.

Η Γερμανία «δεν θεωρεί κατάλληλες κυρώσεις, που στοχεύουν τις παράνομες γεωτρήσεις», συνοψίζει μια πηγή σε πολύ διπλωματική γλώσσα. Ο τόνος ενός άλλου συνομιλητή ήταν πιο σταθερός, την Πέμπτη, μετά την αποτυχία μιας συνάντησης που είχε ως στόχο τη διέξοδο από το αδιέξοδο που προέκυψε από τη σύνδεση μεταξύ των θεμάτων της Λευκορωσίας και της Τουρκίας: «Η Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει ασήμαντη, είναι μια απειλή για την αξιοπιστία μας», είπε.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, είναι διχασμένη μεταξύ της επιθυμίας της να μην εμποδίσει τις προσπάθειες του Γερμανού εταίρου της και της απάντησης στον Τούρκο Πρόεδρο που αυξάνει τις λεκτικές επιθέσεις.

Ο Clément Beaune, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει με τις δύο κυβερνήσεις. Και να τους πει ότι μέτρα θα μπορούσαν να στοχεύσουν την Τουρκία τη Δευτέρα – αλλά «μόνο» για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Στην πραγματικότητα πέφτουμε στην παγίδα που μας βάζει ο Ερντογάν», ανέφερε διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Αυξάνοντας λίγο περισσότερο τη διαίρεση μεταξύ των 27, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε, στην πραγματικότητα, ένα μήνυμα στην Ελλάδα αποσύροντας από τα χωρικά της ύδατα το Oruc Reis, το οποίο διεξήγαγε μια σεισμική αποστολή αναζήτησης σε μια θαλάσσια περιοχή, που διεκδικείται από την Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση το θεώρησε ως την αρχή της αποκλιμάκωσης και ενός «θετικού πρώτου βήματος», που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση, αν αυτό είναι τουλάχιστον «χωρίς  προκλητικές ενέργειες».

Αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να βρίσκονται στο έλεος των πολύ μεταβλητών λόγων της τουρκικής εξουσίας, φαίνεται απίθανο οι Υπουργοί να λάβουν απόφαση τη Δευτέρα. «Πρέπει να δει κανείς τη διαδικασία ως δυναμική που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», δήλωσε μια πηγή.

Εν ολίγοις: Οι αρχηγοί κρατών, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 στις Βρυξέλλες, θα πρέπει πιθανότατα να επιλύσουν το ζήτημα των κυρώσεων και, ίσως επίσης, να προσπαθήσουν να καθορίσουν μια κάπως σαφή πολιτική θέση όσον αφορά την Άγκυρα.

Οι Βρυξέλλες διατηρούν επί του παρόντος την άποψη ότι η Τουρκία παραμένει, όπως το έθεσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης, «ένας οικονομικός εταίρος, ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας και ένας συνεργάτης στη διαχείριση της μετανάστευσης. Ένας σύμμαχος, σίγουρα σημαντικός, και σε στρατιωτικό επίπεδο. Και για αυτό δεν πρέπει να τον θυμώσουμε πάρα πολύ: στο ΝΑΤΟ, η έκθεση σχετικά με το περιστατικό μεταξύ του τουρκικού πλοίου και της γαλλικής φρεγάτας στη Μεσόγειο καθυστερεί να αποκαλυφθεί. Το Παρίσι τουλάχιστον ελπίζει ότι δεν θα θαφτεί”.

ΠΗΓΗ: Chypre refuse des sanctions contre Minsk si Ankara n’est pas puni

hellasjournal.com


Σχόλια