Θέλουν συνομιλίες όχι για λύση, αλλά νομιμοποίηση τουρκικών διεκδικήσεων


Η τουρκική λογική σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο είναι η πακετοποίηση όλων των θεμάτων, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού.

Κι αυτό σε μια λογική ενιαίας αντιμετώπισης του ελληνισμού με απώτερο στόχο την προώθηση των στρατηγικών της σχεδιασμών. 

Έχει πολλές φορές αναφερθεί πως στρατηγική επιδίωξη της Άγκυρας είναι ο έλεγχος της περιοχής, μέσα από τη φιλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεν θα χρειαστεί να  προχωρήσει σε κατάληψη- κι άλλων- εδαφών,  αλλά θα διαμορφώσει συνθήκες πολιτικού, οικονομικού ελέγχου των δυο κρατών.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο,  στα πλαίσια τακτικών κινήσεων, η κατοχική Τουρκία, διαχωρίζει Αιγαίο και Κύπρο. Αντιλαμβανόμενη την ανησυχία της Ε.Ε., των ΗΠΑ, ενδεχομένως και του ΝΑΤΟ για αποφυγή μιας ενδεχόμενης στρατηγικής σύγκρουσης με την Ελλάδα, η Τουρκία επιχειρεί να εξαργυρώσει τούτο. Και στα πλαίσια αυτά προχώρησε σε προσωρινή αποχώρηση από την ελληνική υφαλοκρηπίδα του ερευνητικού σκάφους, «Όρουτς Ρέις». Πρόκειται για ένα διάλογο- άλλοθι, που θα ξεκινήσει μετά που έχει ολοκληρωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή σεισμικών ερευνών.

Την ίδια ώρα, συντηρεί την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.  Έχει ανανεώσει τις NAVTEX τόσο για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» όσο και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» μέχρι και τον Οκτώβριο. Μια κίνηση που έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση Γκουτέρες για νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και ενώ συζητούνται κυρώσεις σε βάρος της στην Ε.Ε..

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλά στα πλαίσια μιας πεπατημένης λογικής. Να αρχίσουν οι όποιες συνομιλίες και… βλέπουμε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, για παράδειγμα, παρουσιάζει την ιδέα για σύγκληση μιας περιφερειακής διάσκεψης, με τις χώρες της περιοχής, με στόχο «να επιλυθούν οι διαφορές».

Μια ιδέα που είναι τουρκικής έμπνευσης και ευρωπαϊκής προώθησης. Μια ιδέα για την οποία η Άγκυρα προβάλλει, τώρα και ενστάσεις, για να κερδίσει κάποια ακόμη «βήματα» στο διπλωματικό και πολιτικό πεδίο. Δεν αποδέχεται, για παράδειγμα, την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει καθώς ως γνωστό τη θεωρεί ως «εκπλιπούσα». Ζητά δε να εκπροσωπηθούν και οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστή οντότητα. Εάν αυτή η πρόταση για τη σύγκληση της περιφερειακής διάσκεψης κατατεθεί επίσημα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τότε θα αρχίσουν τα ( γνωστά) όργανα για να μην «κολλήσει» η προσπάθεια αυτή στα «διαδικαστικά». Δηλαδή, να μην επιμένει, δήθεν, η Λευκωσία στον «αποκλεισμό» των Τουρκοκυπρίων από τη Διάσκεψη. Βεβαίως η ουσία είναι πως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που επιχειρείται να αποκλειστεί.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό κινήσεων απελπισίας, εμφανίστηκε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος όλη αυτή την περίοδο απέφυγε επιμελώς να παρέμβει αφήνοντας την κατοχική Τουρκία να αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η παρέμβασή του, βεβαίως, προκλήθηκε μετά από ερώτηση για το Κυπριακό και η απάντησή του αφορούσε την πρόθεση του να συγκαλέσει- μετά τις ψευδοεκλογές- πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στα πρότυπα που πραγματοποιήθηκαν σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα.

Βεβαίως, η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κάδρο, όπως περιέγραψε την εικόνα ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες, ουδόλως ενόχλησε τη Λευκωσία. Λεπτομέρειες! Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η όποια διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ. Λεπτομέρειες;

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί διαχρονικά τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων ως άλλοθι για να εδραιώσει τα τετελεσμένα της. Και τώρα αυτό κάνει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα διενεργούσε για ενάμιση μήνα σεισμικές έρευνες. Στην κυπριακή ΑΟΖ διενεργεί γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές από Μάιο του 2019. Σεισμικές έρευνες εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα θεωρεί δεδομένα και τετελεσμένα. Και στη βάση αυτή, εάν ξεκινήσουν διάλογοι, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν θέλει η Τουρκία; Αμφισβητεί, γκριζάρει, τα νομιμοποιεί διά της διαπραγμάτευσης.

Για να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά πρέπει να τερματιστούν τόσο οι παράνομες ενέργειες όσο και οι παράνομες διεκδικήσεις. Λύση του Κυπριακού είναι ο στόχος και όχι ικανοποίηση του τουρκικού επεκτατισμού. Συμφωνία στο Κυπριακό, που θα αντέξει στο χρόνο και όχι να καταστεί την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Ο κ. Γκουτέρες, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ενδιαφέρονται να αρχίσει απλά η διαδικασία, μετά τις ψευδοεκλογές. Η προοπτική επιτυχίας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Όπως και τα όσα διαδραματίζονται *στην κυπριακή ΑΟΖ, επειδή σιγά-σιγά τα θεωρούν μέρος της… διαφοράς.

Κώστας Βενιζέλος    

Σχόλια