Πώς γίνεται να μην τα βλέπουν όλα αυτά;

Μιλά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας και κατηγορεί την Τουρκία ότι, είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Συρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει την παράνομη παρουσία τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος.

Μιλά στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και καταγγέλλει την πολιτική της Άγκυρας στη Λιβύη, αλλά και τον μη σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Μιλά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και παρουσιάζει στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης τις πρόσφατες αποφάσεις των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για την Ανατολική Μεσόγειο. Και καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, το Διεθνές Δίκαιο και να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση της στη Λιβύη όπως και στη Συρία».

Σημειώνω τι είπαν άλλοι ηγέτες, διότι είπε και ο Κύπριος Πρόεδρος κάμποσα φέτος για τη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είναι πιο σημαντικό ότι τα λένε πλέον και πολλοί άλλοι, που βλέπουν καθαρά τις παράνομες, άδικες και επεκτατικές επιδιώξεις τής ισλαμοφασιστικής τουρκικής ηγεσίας. Λοιπόν, έχει κι άλλα. Χτες, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία (ανέρχονται σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως), ενώ από καιρό το Ριάντ ξεκίνησε καμπάνια αποθαρρύνοντας τους Σαουδάραβες από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως μη ασφαλή προορισμό.

Το Ιράκ ξεκίνησε από τον Αύγουστο εκστρατεία προς τους εταίρους του στον Αραβικό Σύνδεσμο «προκειμένου να τηρήσουν ενιαία θέση αναγκάζοντας την Τουρκία να αποσύρει τους άνδρες της από το Ιράκ, όπου μάχονται εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν». Μάλιστα, «ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας καθώς και όλες τις άλλες προγραμματισμένες επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών», όπως ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση.

Δεν φτάνουν αυτά, δεν φτάνει ο ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός της Άγκυρας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, εμφανίστηκε από προχτές και η εγκληματική συμπεριφορά της στον Καύκασο. Όπου ξέσπασε η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ερντογάν δεν κρύβει την ανάμιξή του και δηλώνει ότι θα βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν με κάθε τρόπο, η Αρμενία ανησυχεί για την εμπλοκή της Τουρκίας και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για αποτροπή της, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει την πληροφορία ότι η Άγκυρα έχει ήδη μεταφέρει μισθοφόρους από τη Συρία να πολεμήσουν εναντίον των Αρμενίων.

Πόσο ανυπόφορο είναι μπροστά σε αυτό το σκηνικό να παρακολουθούμε όχι μόνο τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, να κόπτονται για τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στον δικτάτορα της Λευκορωσίας, τον Αλεξάντερ Λουκασένκο; Πόσο υποκριτικό είναι να μηχανορραφούν για να βρουν τρόπο να αφήσουν στο απυρόβλητο τον Ερντογάν, που δεν περιορίζει τη δικτατορία του στα σύνορα της χώρας του (εδώ είναι το άλλο κεφάλαιο, που δεν βλέπει κανένας - πόσοι Κούρδοι βουλευτές φυλακίστηκαν, πόσοι δήμαρχοι καθαιρέθηκαν, πόσες χιλιάδες πολιτών βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, πόσοι πεθαίνουν από απεργίες πείνας), αλλά την εξάγει από τη Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο και από το Αιγαίο μέχρι την Υεμένη και το Σουδάν. Ναι, κι εκεί! Για να έχουμε μια γενικότερη ιδέα Τούρκοι στρατιώτες ή και μισθοφόροι, που δρουν στο όνομα και με χρήματα της Τουρκίας, υπάρχουν σήμερα στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στο Σουδάν, ενώ συνεργασίες υπάρχουν και με τη Χεζμπολάχ και με τις ένοπλες δυνάμεις της Σομαλίας. Εκτός αυτών γίνονται τακτικά αναφορές ότι πυροδοτεί και τον εμφύλιο στη Νιγηρία. Και δεν είναι μόνο αυτά. Ακόμα και στην Ινδία τα ΜΜΕ κατηγορούν την Τουρκία για υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστών σε συνεργασία με το Πακιστάν, και ότι συντονίζει τη στρατολόγηση φονταμενταλιστών…

Στην Ευρώπη, όμως, το πρόβλημά τους είναι ο Λουκασένκο. Και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, το πρόβλημά τους είναι ο Χριστοδουλίδης και ο Αναστασιάδης, που ζητούν από τους Ευρωπαίους να μην κλείνουν τα μάτια σε όσα κάνει ο Ερντογάν.

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Σχόλια